19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVolatilitate in crestere pe piata de capital

Volatilitate in crestere pe piata de capital

Saptamana trecuta piata de capital a urmat un trend puternic negativ. Indicele BET s-a depreciat cu 3,98%, iar indicele BET-FI a scazut cu 6,50% ajungand la 66.851,08 puncte, cu doar 6,1% peste valoarea inregistrata la finele anului trecut. In paralel, pe piata monetara moneda nationala a pierdut aproximativ 4,2% fata de euro, pe fondul unor miscari speculative din partea investitorilor straini. Volumele de tranzactionare au crescut fata de saptamana precedenta cu 42%, media zilnica fiind de 63,57 mil. RON.

Pe data de 19 noiembrie, domnul Septimiu Stoica si-a anuntat retragerea din functia de presedinte al Consiliului Bursei, motivandu-si gestul prin dorinta de unificare a functiilor de presedinte si de director general al institutiei.
Oltchim (OLT) convoaca Adunarea Generala a Actionarilor pe data de 20-21 decembrie. Principalul punct pe ordinea de zi este aprobarea majorarii capitalului social al societatii cu 954,75 mil. RON, prin conversia in actiuni a datoriilor catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in valoare totala de 508,49 mil. RON, si acordarea drepturilor de preferinta pentru actionarii minoritari existenti la data de inregistrare propusa de 21 ianuarie 2008. Drepturile de preferinta vor fi tranzactionabile. In perioada de subscriere, actionarii minoritari si dobanditorii drepturilor de preferinta vor putea subscrie 29,5 actiuni noi la fiecare drept de preferinta detinut. Pretul de subscriere este egal cu valoarea nominala, respectiv de 0,1 RON/actiune.

Comisia Europeana a dat aviz favorabil achizitiei facute de catre KazMunayGas prin preluarea a 75% din The Rompetrol Group NV, actionarul majoritar a rafinariei Petromidia.
Banca Transilvania (TLV) a obtinut din partea ABN AMRO Bank un credit sindicalizat la termen in valoare de 60 mil. EUR. Creditul este destinat nevoilor generale de finantare ale bancii, fiind acordat pe o perioada de doi ani. Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au hotarat majorarea capitalului social cu suma de 16,3 mil. RON prin emiterea unui numar de 163 mil. actiuni la un pret de emisiune de 0,13 lei/actiune. La 1.000 de actiuni detinute se vor aloca spre subscriere un numar de 100 de actiuni noi. Data de inregistrare este de 4 decembrie. In urma incheierii ofertei, Vantas International Ltd., subsidiara a grupului Cadbury Schweppes, detine 95,7% din capitalul social al societatii. Piata de capital va cunoaste in perioada urmatoare o volatilitate crescuta pe fondul perioadelor de subscriere la cele doua IPO-uri: Transgaz si Bucovina Club de Munte.

Virgil Livanov
Virgil Livanovhttp://virgil-livanov
Virgil Livanov, analist KD management
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă