Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a susţinut, marţi, ca mărirea accizei la carburanţi a fost necesară pentru a se evita deflaţia. Ministrul a precizat că în deflaţie degeaba sunt preţuri mai mici pentru că firmele nu mai produc, nu-şi permit să vândă la preţuri mai mici decât costurile pe care le au cu producţia, generând astfel şomaj.
„Deflaţia este un pericol real, nu doar pentru România, toată Europa este în pragul deflaţiei, Europa îşi pune problema deflaţiei începând cu Germania. Din deflaţie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă din deflaţie şi apoi a venit peste ea criza globală. E mai periculoasă decât inflaţia”, a spus Voinea după Forumul China – ECE.
Voinea a mai afirmat că inflaţia ajută la creşterea economică, în timp ce deflaţia conduce la şomaj şi recesiune. „N-am auzit de deflaţie care să ducă la creştere economică. În schimb, inflaţia câtă vreme este controlată ajută la creşterea economică, ajută veniturile bugetare”, a spus Voinea, citat de Mediafax.
Declaraţia lui Voinea potrivit căreia ţara noastră s-ar afla în pericol de deflaţie, contrazice însă atât prognozele Băncii Naţionale a României, care a estimat pentru finalul acestui an o inflaţie de 1,8%, iar anul viitor de 3 procente, cât şi pe cele ale Comisiei Naţionale de Prognoză, cu 2 procente de inflaţie la finele lui 2013 şi 3% la sfârşitul anului viitor.
Mai mult, Raportul asupra inflaţiei realizat de specialiştii BNR arată că reducerea prognozei de inflaţie pentru acest an a fost determinată de evoluţiile preţurilor foarte volatile, precum cele ale legumelor, fructelor şi ouălor, generate de anul agricol bun şi de reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie, masură luată chiar de Guvern.
Ministrul Bugetului îl contrazice şi pe colegul său, consilierul personal al premierului, Cristian Socol, care argumenta într-un articol recent că măsurile luate de guvern nu vor genera inflaţie.
Stabilitatea cursului leu-euro, motiv de nemulţumire
Voinea a făcut referire la creşterea accizei la benzină şi motorină determinată prin schimbarea modului de calcul, ce va intra în vigoare în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă 102/2013.
Citeşte şi: Cât vor costa benzina şi motorina în 2014
Noul act normativ prevede ca, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie – în funcţie de care se calculează accizele – este mai mic decât în anul anterior, cursul respectiv se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum (după care se calculează inflaţia) calculată în luna septembrie din anul precedent. Media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 comunicată de Institutul Naţional de Statistică este de 104,77%.
În practică, în 2014, acciza va fi calculată la un curs de 4,7380 lei la euro, adică 4,5223 (curs octombrie 2012) x 104,77% (indice inflaţie 2013).
Finanţele contrazic şi prognozele meteo
Declaraţia de marţi a ministrului Bugetului nu este primul gest neobişnuit venit din zona decidenţilor în ultimul timp. În urma cu două săptămâni, opinia publică a fost şocată de vestea că ne aşteaptă o iarnă cu temperaturi polare, neobişnuit de scăzute pentru zona de climă temperată.
Citeşte şi: Liviu Voinea, despre OUG cu ”geruri anormale”: Se va face o anchetă în minister
De fapt, ştirea nu provenea de la meteorologi, care s-au şi grabit să infirme o astfel de prognoză apocaliptica, ci din nota de fundamentare a unui proiect legislativ care ar fi permis transferul unor sume din Fondul de Rezerva al Guvernului către primării. Proiectul a fost modificat şi s-a cerut o anchetă, dar banii au fost scoşi din vistieria Guvernului în folosul primarilor.