3.9 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSport3,5 milioane lei, cadou de la Guvern pentru primari. Dragnea decide cine...

3,5 milioane lei, cadou de la Guvern pentru primari. Dragnea decide cine şi cât merită!

În secret, aşa cum tinde din ce în ce Guvernul Ponta să ia deciziile importante, din Fondul de rezervă al Executivului pleacă spre primării 3,5 milioane lei. Cadoul de sărbători a fost decis în şedinţa de miercuri a Cabinetului Ponta şi a apărut rapid în Monitorul Oficial. Vicepremierul Liviu Dragnea va juca rolul de Moş Nicolae şi va hotărî cine primeşte fonduri şi cât.

Prin Hotărâre de Guvern (nr. 893 / 20 noiembrie 2013), bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu suma de 3,5 milioane lei. Banii au fost luaţi din generosul Fond de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, adică din acel fond care ar trebui folosit doar pentru cheltuieli urgente şi neprevăzute. Unde se vor duce banii? La primării, pentru a finanţa „cheltuieli urgente specifice sezonului rece“. Cu alte cuvinte, Guvernul a descoperit acum că vine iarna şi a găsit rapid o soluţie pentru acoperirea  cheltuielilor „neprevăzute“.

Aceasta după ce, în urmă cu mai puţin de zece zile, Ministerul Finanţelor Publice invoca mase de „aer artic“ şi „geruri anormale“ pentru a justifica intenţia de a transfera bani din Fondul de rezervă către primării. În urma scandalului izbucnit atunci, MFP a renunţat la proiectul publicat pe site. Doar teoretic, însă, fiindcă practic ordonanţa de urgenţă a mers mai departe, a fost adoptată de Guvernul Ponta (tot în secret, în şedinţa în care a fost adoptat şi proiectul de lege privind descentralizarea) şi a apărut deja în Monitorul Oficial. 

Pentru cine va fi Dragnea Moş Nicolae?

Faţă de alte hotărâri de guvern prin care primăriile primeau fonduri (multe hotărâri de acest gen fiind adoptate în timpul guvernării Boc), cea de acum nici măcar nu specifică către ce primării sau consilii judeţene pleacă banii. Destinaţia fondurilor va fi stabilită exclusiv de vicepremierul Liviu Dragnea.

Este de aşteptat însă, prin prisma experienţelor anterioare, ca avantajate să fie primăriile conduse de social-democraţi. Rămâne de văzut dacă vor primi ceva, edilii liberali, în condiţiile în care tensiunile dintre PSD şi PNL se accentuează de la o zi la alta, iar USL există mai mult pe hârtie.

Oricum, este clar că social-democraţii se pregătesc intens pentru anul electoral 2014, având grijă ca primarii, principalii aducători de voturi, să fie mulţumiţi şi să dispună de fonduri. Reamintim şi că ministerul condus de Liviu Dragnea va beneficia în 2014 de majorări substanţiale de fonduri, fonduri care vor fi transferate tot către autorităţile locale pentru finanţarea a tot felul de proiecte cu impact la electorat. De exemplu, pentru Modernizarea satului românesc, din pixul lui Dragnea vor pleca anul viitor 800 milioane lei (de peste patru ori mai mult decât în 2013). Edilii care se vor ocupa de „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor“ vor primi şi ei bani, fiind prevăzută în acest scop suma de 200,6 milioane lei (de peste şapte ori mai mult decât anul acesta). În fine, pentru infrastructura la nivel judeţean, de la ex-preşedintele CJ Teleorman Liviu Dragnea vor pleca spre şefii de CJ 500 milioane lei.

Critici din partea opoziţiei şi a societăţii civile

Fostul ministru de Finanţe democrat-liberal Gheorghe Ialomiţianu a declarat, pentru România liberă, că nu vede  vreo situaţie disperată care să impună o astfel de măsură urgentă. „Să nu fie, de fapt, un cadou dat anumitor primari din USL, cum sunt toate măsurile de acest fel. Pentru subprogramele lui Dragnea s-au dat 1,5 miliarde şi nimeni nu ştie unde s-au dus banii“, a precizat Ialomiţianu. Cât despre momentul adoptării hotărârii de guvern, fostul ministru are o explicaţie: „S-au gândit că, dacă toată lumea vorbeşte despre comisia pentru Călăraşi şi Comisia pentru CEC, să nu observe şi să treacă aşa“.

Sorin Ioniţă, expert în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale, consideră însă că modul de administrare a Fondului de rezervă a ridicat mereu probleme, fiind gândit ca „un fel de fond-tampon de alocări discreţionare“, alimentat anual. „Dacă ar fi un fond de  risc normal, el s-ar alimenta o dată şi bine, iar apoi  s-ar reporta de la an la an fără a mai fi lichidat de fiecare dată, la final, sub diverse pretexte“, a declarat, pentru România liberă, Sorin Ioniţă.

Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...

SUA anunță un armistițiu între forţele dominate de kurzi și grupările pro-turce din Siria

Statele Unite(SUA) au anunţat marţi prelungirea armistiţiului, sub egida Washingtonului, între forţele dominate de kurzi care controlează vaste regiuni din nord-estul Siriei şi grupările...
Ultima oră
Pe aceeași temă