14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVlădescu: Cheltuielile sociale şi de personal trebuie reduse

Vlădescu: Cheltuielile sociale şi de personal trebuie reduse

“Restructurările vor fi făcute. Ele se vor face, dar cu 100.000 de oameni pe stradă economia nu va funcţiona. Una este ca oamenii să plece câte 10, 50 sau 100 şi alta e să plece mâine 40.000 de bugetari. (…) Trebuie găsită o soluţie prin care nu se va afecta stabilitatea politică şi socială,” a spus Vlădescu, în cadrul întâlnirii ZF Expert – Cum repornim economia, informeaza Mediafax.

El a amintit că stabilitatea politică este ununl dintre criteriile luate în considerare şi de agenţiile de rating.

Ministrul a arătat că neajustarea cheltuielilor din sectorul public din trecut a fost o “mare eroare”, în prezent fiind nevoie de o ajustare într-o zonă mai “dureroasă”, respectiv cea a a cheltuielilor de personal şi cheltuielilor sociale.

Vlădescu a explicat că, pe structură, cheltuielile de personal şi sociale reprezintă circa 9%, respectiv 12% din Produsul Intern Brut, dar trebuie reduse la 7%, respectiv 9-10% din PIB.

Totodată, el a precizat că Ministerul Finanţelor trebuie să se bazeze pe un mix de politici care să vizeze creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri, concomitent cu reducerea cheltuielilor sociale.

“Reducerea locurilor de muncă din sectorul privat trebuie să fie compensată printr-un impuls dat de stat prin creşterea cheltuielilor de investiţii şi crearea locurilor de muncă, pentru că altfel am intra într-un cerc vicios”, a explicat Vlădescu.

Cele mai citite

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....
Ultima oră
Pe aceeași temă