Un studiu realizat de Manpower Romania arata ca, dupa iesirea din criza, vor fi castigatoare companiile care vor folosi munca temporara.
Nesiguranta revenirii din criza economica ii obliga pe angajatori sa foloseasca angajati pe perioada determinata. De altfel, cel mai recent studiu al companiei de recrutare Manpower Romania, dat publicitatii saptamana trecuta, arata ca mai mult de 35% din angajatorii din Romania privesc munca temporara ca fiind un accelerator strategic al fortei de munca.
Camelia Stanculescu, general manager al companiei Manpower Romania, este de parere ca, in vreme ce economia va iesi din recesiune, instinctul natural al angajatorilor va fi sa manifeste prudenta cu privire la aducerea de noi angajati permanenti. Din acest motiv, se va apela la cei temporari. "Castigatoare in lumea muncii de dupa iesirea din criza economica vor fi companiile care vor folosi angajatii pe perioada determinata ca acceleratori ai fortei de munca", considera Camelia Stanculescu.
Accent pe externalizarea afacerilor
De regula, angajatorii se folosesc de munca temporara pentru a putea asigura volumul de activitate din timpul perioadelor de varf ale sezonului.
Conform cercetarilor realizate de catre Manpower, motivul cel mai des intalnit pentru angajarea pe perioada determinata este pentru acoperirea activitatii sezoniere in perioadele de varf (aproape unul din cinci angajatori apeleaza la aceasta solutie). Doar 14% din angajatorii din lume se indreapta acum catre forta temporara de munca pentru dobandirea unei valori strategice superioare.
Manpower previzioneaza ca, pentru a profita la maximum de oportunitatile din economia aflata in reconstructie, angajatorii ar urma sa nu-i mai priveasca pe angajatii temporari doar ca pe niste solutii menite sa acopere concediile de maternitate sau perioadele sezoniere, ci ca pe o valoare strategica.
Expertii Manpower afirma ca este timpul pentru externalizarea functiilor secundare ale companiei. De altfel, multe companii au si facut acest pas.
"Inca de la infiintarea companiei, am dorit sa ne concentram strict pe segmentul nostru de business si sa externalizam tot ce putem. Asadar, am externalizat activitatile de contabilitate, juridic si de resurse umane. Pe parcusul activitatii am apelat si la diferiti consultanti, insa tot cu scopul de a ne putea concentra in continuare pe competentele de baza, care ne aduc valoare adaugata. Prin externalizare beneficiem si de experienta acumulata a specialistilor la care apelam", explica Dan Gurghian, business development manager si managing partner la Amplusnet, companie specializata in monitorizarea activitatii angajatilor.
Preferinta
Salariatul roman vrea siguranta
Accentul pe munca temporara nu este, cel putin deocamdata, pe placul angajatului roman. El astazi vrea un job stabil si sigur, iar pentru asta este dispus sa accepte si mai putini bani.
"Nu accept un job pe o perioada determinata decat daca nu am incotro. Acum sunt sezonier, pe un santier. Pot sa spun ca sunt multumit, insa, daca voi gasi ceva permanent, voi pleca de aici", spune Constantin Vulpe, zidar, proaspat revenit in tara, dupa ce a lucrat doi ani in Italia. "Din pacate, angajatul roman vede munca pe perioada determinata ca pe un job tranzitoriu, pana va gasi ceva stabil. Pentru foarte multi, jobul stabil este esential, chiar si atunci cand este prost platit. Iar acum, in perioada de criza, nevoia stabilitatii este si mai pregnanta", motiveaza Cristina Fedorovici, managing partner la Advice-EMA Partners, atitudini precum cea a zidarului.