15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVerestoy castiga 4 milioane dolari de la KazMunayGas

Verestoy castiga 4 milioane dolari de la KazMunayGas

Verestoy Attila este, deocamdata, al doilea roman caruia KazMunayGas ii sporeste averea, dupa Dinu Patriciu, care a cedat anul trecut controlul Rompetrol Group gigantului petrolier kazah pentru aproximativ 1,7 miliarde dolari.

Senatorul udmr a castigat dintr-o tranzactie cu actiuni ale rafinariei Vega suma de 4,13 milioane dolari. Milionarul, a carui avere a fost evaluata anul trecut de revista Capital la 81 milioane dolari, si-a compensat prin vanzarea in castig a 5,97% din Rompetrol Bucuresti reducerea valorii portofoliului sau de actiuni listate pe bursa.
Verestoy, un important investitor in piata de capital, a vandut, in urma cu o saptamana, actiuni reprezentand 6% din capitalul social al Rompetrol Bucuresti (rafinaria Vega) catre The Rompetrol Group (TRG), pentru care a obtinut un profit de circa 10 milioane lei.
Vanzarea celor 96,3 milioane de actiuni ale rafinariei Vega s-a incheiat printr-o tranzactie speciala, adica la un pret negociat intre parteneri. Grupul Rompetrol, controlat de KazMunayGas, i-a platit lui Verestoy 21,2 milioane lei, la un pret de 0,2200 lei/actiune, mai mare cu circa 15% fata de cotatia de inchidere din sedinta anterioara (0,1920 lei).

Verestoy si-a conturat treptat pachetul de aproape 6% din Vega si a cheltuit in acest scop suma de 11,4 milioane lei. El a obtinut in tranzactia cu TRG un randament care depaseste 85% dupa ce l-a vandut cu 21,2 milioane lei.
Conform propriei declaratii de avere, la sfarsitul anului 2007, Attila Verestoy detinea actiuni la mai multe societati listate la Bursa de Valori Bucuresti sau piata Rasdaq. Portofoliul sau total, care includea si actiunile la Vega era evaluat la 90,3 milioane lei, oricum in castig fata de suma platita pentru cumpararea actiunilor: 67,6 milioane lei.
Printre plasamentele de la finele lui 2007 ale senatorului UDMR, se numarau 83 milioane actiuni Vega, achizitionate cu peste 9,125 milioane lei, la un pret mediu de 0,1100 lei. Prin urmare, restul de actiuni (13,35 milioane) pana la pachetul de 96,38 milioane titluri au fost cumparate in primele patru luni din 2008, perioada in care pretul de inchidere mediu a fost de 0,1700 lei/actiune, iar, cel mai probabil, senatorul UDMR a platit pentru acestea circa 2,27 milioane lei.

Tranzactia in castig vine sa compenseze deprecierile portofoliului de actiuni detinute de Verestoy. In acest an SIF-urile, la care senatorul UDMR avea detineri importante, au scazut cu mai mult de 38%, iar Bursa de Valori s-a depreciat pe ansamblu cu aproape 27%.
In aceeasi zi, cand a vandut Verestoy, s-a mai realizat o tranzactie speciala cu 79,9 milioane actiuni, in urma careia The Rompetrol Group a ajuns astfel la o detinere de 92,46% din capitalul rafinariei Vega. In viitorul apropiat, TRG trebuie sa lanseze o oferta de cumparare a restului de actiuni VEGA din piata (7,53%).

Cele mai citite

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă