In lucru. Prima cladire ecologica din Capitala se construieste in apropierea statiei de metrou "Stefan cel Mare".
Bucurestiul va avea, la sfarsitul acestei veri, prima constructie ecologica. Este vorba despre cladirea Euro Tower, un proiect dezvoltat de Cascade Group la intersectia strazii Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei, in apropierea statiei de metrou stefan cel Mare. Meda Gaborean, PR al companiei, ne-a spus ca proiectul se doreste a fi unul cu impact minim asupra mediului inconjurator, acest scop fiind urmarit printr-un design ce presupune o amprenta pe sol de doar o treime din suprafata totala a terenului, restul de 2/3 urmand sa fie acoperit de o zona cu vegetatie si mobilier urban, deschisa publicului.
Acoperis cu vegetatie
"Totodata, acoperisul cladirii va fi cu vegetatie, element care va avea rolul sa impiedice supraincalzirea constructiei in zilele cu temperaturi foarte ridicate", mai spune Meda Gaborean.
In acelasi timp, ventilatia crescuta si sistemul termic sofisticat vor putea fi reglate individual de catre ocupanti in functie de nevoi si preferinte, determinand scaderi ale consumului de energie cu pana la 30% comparativ cu o cladire clasa A standard. Suprafata totala construita va fi de 18.000 mp. Cladirea, inalta de 80 de metri, va avea 18 etaje si cinci niveluri subterane.
Semnalele alarmante cu privire la felul in care mediul inconjurator este afectat de actiunile umane, dar si stabilirea unor politici imperative privind identificarea unor surse noi, alternative de energie au determinat, printre altele, aparitia conceptului de "cladire verde". Acest tip de constructie presupune elemente noi in design, materiale folosite, dar si tehnici si sisteme cu rolul de a diminua consumul de energie.
Parlamentul European (PE) a stabilit recent ca toate cladirile nou-construite sa indeplineasca aceste conditii, termenul-limita pentru atingerea obiectivului fiind 2019, in timp ce pentru cladirile publice acesta este 2016.
Efecte pe termen lung
"Potentialul cladirilor de a consuma mai putina energie si de a produce energie regenerabila este imens", a declarat, cu prilejul votului exprimat de PE, Arianna Vitali Roscini, responsabil de Politici Europene al World Wide Fund. Cat despre promovarea eficientei energetice, experta apreciaza ca reprezinta o strategie extrem de benefica pentru Europa, deoarece prin implementarea masurilor de eficienta energetica se imbunatateste securitatea energetica, se reduc emisiile de gaze, se incurajeaza dezvoltarea tehnologica, dar se creeaza si noi locuri de munca.
Tarife scazute la chirii
Cladirile ,,verzi" vor fi preferate, in viitor, de companiile care au nevoie de spatii pentru birouri. Utilitatea si eficienta lor sunt mai ridicate decat cele dovedite, in timp, de constructiile clasice. Putem estima, pe langa diminuarea efectelor negative asupra mediului, reduceri de cateva zeci de procente ale consumului de energie, fapt care conduce, evident, la o scadere a costurilor cu chiria.
Sursa: Radu Alexandru, manager Alma Construct