17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVeniturile, cu 30% mai mici in decembrie

Veniturile, cu 30% mai mici in decembrie

» Veniturile la bugetul de stat au scazut cu 787 milioane lei in prima jumatate a lunii decembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

» Statul ar putea intra in 2009 cu o datorie de 11 miliarde lei, cea mai mare parte catre companii.

Deficitul bugetar si datoria neacoperita a statului au crescut alarmant in ultimul trimestru, arata datele Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Astfel, statul a ajuns si la fundul sacului cu bani, dar s-a si ingropat in datorii catre firme, care ar putea ajunge la 11 miliarde lei la finalul anului.
Pe un palier, veniturile statului si-au continuat tendinta de scadere in primele 14 zile ale lunii decembrie, cand statul a colectat 1,87 miliarde lei, cu 787 milioane lei sau 30% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, conform unor informatii publicate de MEF. Mai mult, in doar 4 zile, diferenta fata de 2007 s-a dublat, in conditiile in care veniturile la bugetul de stat erau de 1,06 miliarde lei in primele zece zile ale lunii decembrie, cu 411,6 milioane lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Problema este mai grava in conditiile in care veniturile totale la bugetul de stat au crescut cu 28,7% in primele 11 luni ale anului, la 87,6 miliarde lei, cresterea fiind generata de inertia primelor trimestre. Avansul s-a temperat fata de primele 10 luni, cand cresterea veniturilor la buget a fost de 31,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Semnalul de alarma a aparut in luna noiembrie, cand deficitul bugetar pentru primele 11 luni a sarit la circa 3% din PIB, de la 1,61% pentru perioada ianuarie-octombrie.

Statul, ingropat in datorii catre firme
Veniturile companiilor, inclusiv ale marilor contribuabili, scad constant de cateva luni, ceea ce inseamna si bani mai putini la bugetul de stat. "In ultimele doua luni, activitatea economica, in special a marilor contribuabili, este in continua cadere, cu cel putin 10% in fiecare luna", a spus recent Daniel Chitoiu, fost sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Pe de alta parte, problema este generata, intr-o anumita masura, chiar de stat, care nu si-a mai platit furnizorii din mediul privat, conform presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM), Ovidiu Nicolescu.
"Romania libera" scria in urma cu o saptamana ca statul intra in 2009 cu datorii de 6 miliarde lei, din care cea mai mare parte sunt catre companii. Totusi, situatia ar putea fi mult mai grava, deoarece datoria catre firme s-ar putea ridica la 11 miliarde lei. "Daca dam la o parte entuziasmul generat de cresterea economica si ne uitam la deficitul bugetar, el nu va fi de 2,7% din PIB, asa cum a fost anuntat, ci, in realitate, va ajunge la 5% din PIB", a declarat recent, la The Money Channel, directorul directiei de audit din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu. In acest caz, valoarea nominala a deficitului se va situa la 25 miliarde lei. Statul
s-a imprumutat in acest an cu peste 12 miliarde lei, prin intermediul titlurilor de stat si inca doua miliarde prin alte imprumuturi, ceea ce inseamna ca statul nu poate acoperi 11 miliarde lei din gaura bugetara, bani datorati mediului privat. "Economia a intrat in blocaj financiar, deoarece bancile nu mai finanteaza companiile, statul nu-si plateste furnizorii si comenzile de export sunt extrem de putine", a spus Nicolescu. Astfel, peste 100.000 de IMM-uri nu si-au mai primit banii de la stat, a mai spus reprezentantul CNIPMM. In actualul context, Guvernul vrea o reducere drastica a deficitului bugetar, la 1,7% din PIB in 2009, conform declaratiei ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, in conditiile in care analistii vad ca deficitul ar putea ajunge la 5%. Daca luam in calcul si cresterea economica din 2009, care va incetini sau poate chiar va stagna, misiunea de a reduce deficitul la 1,7% din PIB in 2009 va fi foarte greu de atins", a mai spus Radulescu.

Buget
» Deficit de 2% in 2009
Daca deficitul bugetar se va situa la 25 miliarde lei in acest an, statul va intra in anul urmator cu un deficit nominal de 11 miliarde lei, adica de 2%. Paradoxul in care se afla statul este ca, pe de-o parte, are nevoie de bani pentru a debloca piata interna, insa, pe de alta parte, veniturile din dari si impozite vor continua sa scada in perioada urmatoare, adancind nevoia de finantare a Guvernului, la costuri tot mai mari.

Cele mai citite

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Cele mai importante bănci comerciale se alătură experimentului de monedă digitală organizat de G7

Patruzeci dintre cele mai importante bănci comerciale ale lumii s-au alăturat unui proiect pilot condus de G7, în colaborare cu Rezerva Federală din New...

Anglia riscă excluderea din competițiile internaționale din cauza implicării politicului în fotbal!

UEFA a emis un avertisment grav către Anglia, semnalând posibila excludere a naționalei și cluburilor engleze din toate competițiile internaționale dacă se dovedește implicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă