0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVanzarile "pe credit" merg inainte

Vanzarile „pe credit” merg inainte

„Creditul cu buletinul”, lansat in urma cu doi ani, a disparut de pe piata dupa intrarea in vigoare a normelor Bancii Nationale. Ieri a fost prima zi sub semnul noilor reglementari. Traficul din marile magazine nu a parut insa a da semne ingrijoratoare. Practic, potrivit retailerilor, activitatea se desfasura ieri in ritmul obisnuit. De altfel, acestia aveau deja pregatite produse care sa contracareze efectele normelor bancii centrale. Daca de la creditul cu buletinul ne-am luat adio, de ieri un nou produs financiar a intrat pe piata – creditul cu dobanda zero.

„Disparitia sistemului de finantare cu buletinul va lasa optiunea unor solutii cel putin la fel de inovatoare. De exemplu, creditul de 12 rate lunare cu 0% costuri. In perioada 16 octombrie-26 noiembrie, clientii vor avea posibilitatea de a face achizitii dintr-o gama de produse electrocasnice platind doar pretul produsului, in 12 rate fixe lunare, fara dobanda si fara comision”, ne-au declarat reprezentanti ai companiei Altex. In magazinele Altex sunt deja disponibile solutii de creditare cu raspuns rapid, pentru care este necesara doar prezentarea adeverintei de venit – Crediflex de la Credex sau creditele Super Prompt de la EFG Retail Services. Oficiali ai companiei au precizat ca oricum, chiar si fara normele BNR, creditul cu buletinul ar fi fost retras in viitorul apropiat, deoarece este un produs al anului 2004. „In prezent, piata creditelor de consum a evoluat, iar sistemele de creditare ale acestui an si ale anilor viitori sunt cele care au un card de credit in spate, care au o limita mai mare de finantare si sisteme de loializare”, au subliniat oficialii Altex.
Retailerul ofera optiunea cardurilor de credit co-brand Altex-BCR si Media Galaxy-BCR cu o limita de creditare de pana la 16 ori salariul, care permite clientilor posibilitatea de a cheltui banii ramasi pentru orice fel de nevoi personale.

Cheia accesului, cheltuieli lunare cat mai mici

Modificarile aduse de noile reglementari sunt asteptate de mai mult timp si instituie pentru societatile financiare nebancare – companii de credit de consum, societati de leasing etc. – aceleasi reguli ca si pentru banci. In plus, Banca Nationala a mai inasprit un pic conditiile de finantare, pentru ca obliga toate institutiile de credit sa ia in calcul la acordarea imprumuturilor toate costurile aferente unui imprumut. Daca pana in 22 octombrie rata unui credit reprezenta principalul de plata plus dobanda, de acum inainte aceasta va trebui sa includa toate costurile aferente unui imprumut, respectiv pretul politei de asigurare, comisioane, taxe etc. Mai mult, la verificarea dosarului de credit se vor lua in calcul toate obligatiile de plata ale solicitantului, inclusiv cheltuielile curente. Rata lunara a unui imprumut nu va putea depasi 40% din veniturile nete ale clientului minus cheltuielile lunare (alte rate, facturi telefon, lumina, gaze, intretinere, chirie, CAR etc.).

Influente negative asupra volumului finantarilor

„Cred ca impactul normelor BNR nu va fi prea grav si mai cred, fara sa fac procese de intentie, ca se vor gasi tot felul de modalitati de a eluda partile mai contondente, sa zic asa, ale acestor reglementari”, este de parere consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Componenta referitoare insa la gradul de indatorare va afecta deopotriva si institutiile de credit si pe clientii acestora.
„Noile reglementari vor avea o influenta negativa asupra volumului creditarii. Tot mai multi oameni care pana acum se calificau la credite nu vor mai putea sa se califice, prin faptul ca venitul lor net, influentat si cu rate si cu alte cheltuieli pe care le au fixate prin diverse contracte, vor fi din ce in ce mai mici si, ca atare, vor putea beneficia de imprumuturi mai mici sau chiar nu vor mai avea acces la credite”, a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Diminuarea restantelor

Potrivit Biroului de Credit, restantele romanilor la banci au atins in luna septembrie un total de 318 milioane lei, 8 milioane euro si 0,8 milioane dolari, valoare in crestere cu peste 40% fata de luna iulie a acestui an. „Este o crestere importanta, care in cea mai mare parte este datorata faptului ca in sistem a intrat un nou participant”, a declarat directorul general al Biroului, Serban Epure. Potrivit acestuia, creditul care genereaza cele mai multe restante ramane in continuare cel de consum. „Noile norme ale BNR care impun conditii de creditare mai restrictive pentru populatie vor determina o scadere a ritmului de crestere a creditarii. De aici si o scadere a ritmului de crestere a restantelor”, a apreciat Serban Epure efectele noilor reglementari. In acest moment, Biroul de Credit primeste rapoarte de la 22 de banci, patru companii de credit de consum si o societate de leasing. De asemenea, in sistemul institutiei este inregistrata si o societate de asigurari, care se pare ca este ultimul operator intrat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă