9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Vacanta medicala" pentru doctori cu putina experienta

„Vacanta medicala” pentru doctori cu putina experienta

Peste 200 de spitale private din Marea Britanie pot fi gazdele medicilor romani care vor sa lucre­ze o perioa­da in strainatate.

Pentru britanici, Resident Me­dical Officer (RMO) face medicina generala, cu accent pe te­rapie pre si postoperatorie si resuscitare. El nu are legatura cu medicul rezident din Romania. Termenul de "resident" este folosit pentru ca, pe toata perioada colaborarii, medicul este nevoit sa locuiasca intr-un spatiu special amenajat in interiorul spitalului. Astfel, acesta poate fi in permanenta in contact cu activitatile din cadrul clinicii, doar la un simplu mesaj primit pe pager.

 

Activitati nesolicitante
RMO-ul ofera primul ajutor in spitalul privat de care apartine, ceea ce inseamna ca este primul la urgentele care implica pacientii, vizitatorii, personalul. Un spital privat are aproximativ 20-40 de paturi, unde un doctor trebuie sa creeze un ambient placut pentru a incuraja eficient recupe­rarea si refacerea pacientilor care au suferit operatii estetice sau ortopedice.
Cateva dintre activitatile pe care le poate avea intr-o zi obisnuita un RMO constau in comunicarea cu pacientii, pre­levarea de sange, acordarea de tratament injectabil, prescrie­rea de medicamente, citirea unui EKG, dar si asistenta in caz de stop cardiac. Grzegorz Chodkowski, doctor cardiolog, spu­ne, din proprie experienta, ca acest post este unul dintre cel mai putin soli­citante joburi me­dicale disponibile din Europa.

Vorbitor avansat de engleza
Persoanele care aplica pentru o astfel de pozitie trebuie sa fie cetateni ai Uniunii Europene, sa aiba o experienta de minimum un an si jumatate dupa finalizarea studiilor si sa cunoasca limba engleza la un nivel avansat. Pentru engleza, nu este obligatoriu vreun certificat, pentru ca aprecierea nivelului lingvistic se va face intr-un interviu. "Este important sa cunoasca engleza pentru a putea sa se inteleaga cu personalul si pacientii", explica Chodkowski.
In materie de diplome si certificate, sunt obligatorii ALS (Advanced Life Support), EPLS (European Paediatric Life Support), precum si inscrierea la Consi­liul Medical General (GMC) din Anglia. O parte din acestea sunt suportate de NES Healthcare, daca se incheie un contract pe minimum sase luni.

1.500 lire pe saptamana
Timp de o luna, un RMO poate lucra pana la trei saptamani, in functie de sistemul de rotatie pentru care aplica. Salariul de baza pentru acest job este de 1.500 lire sterline pe saptamana, dar poate ajunge, in sase luni de contract, la un total de 18.000 lire (80.000 lei). Asta, daca respecta programul recomandat de Chodkowski, 1:1, o saptamana de lucru, una libera. "Eu preferam programul acesta, pentru ca imi permitea, in saptamana libera, sa ajung acasa", a explicat doctorul polonez intr-un seminar.
Pe langa salariul net, pe parcursul perioadei de contract, cazarea si masa sunt asigurate de spital, iar la finalul acestuia, doctorul va primi un bonus care poate acoperi calatoriile de transport. Pentru sase luni de contract poate primi 500 lire sterline, iar pentru un an, 1.250.

Primii pasi pentru a fi recrutat
Completati fisa de aplicare si CV-ul pe site-ul companiei (www.rmoUK.com).

Intocmiti un dosar de baza, care trebuie sa cuprinda copie dupa pasaport, patru fotografii tip pasaport, cazier, traducere autorizata a diplomei medicale, doua scrisori de recomandare.

 

Realizati teste de sange ocupationale si traduceti-le in engleza.

Inscrieti-va la Consiliul Medical General din Anglia (www.gmc-uk.org).

"Chiar am consi­derat acele sap­ta­mani petrecute in Anglia ca RMO un fel de vacanta medi­cala, spre deosebire de zilele agitate din cadrul Departamentului de Cardiologie Interventio­nala unde lucrez acum." Grzegorz Chodkowski RMO in 2006 si 2007.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Coaliția ajunsă la menopauză – Academia Catavencu

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în...

Nicolae Ciucă îi cere Elenei Lasconi să se retragă din cursa prezidențială și să susțină un proiect veritabil de dreapta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţie, a făcut marţi un apel către contracandidata sa, Elena Lasconi (USR), să se retragă din cursa prezidenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă