20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVa putea aduce noul acord cu FMI creştere economică?

Va putea aduce noul acord cu FMI creştere economică?

Directorul general FMI, Christine Lagarde, se va afla cu începere de azi într-o vizită de două zile în România. Agenda vizitei, prima de la numirea lui Lagarde în funcţie, în iulie 2011, include o întâlnire luni după amiază cu premierul Victor Ponta şi discuţii cu oficiali şi factori de decizie, precum şi cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi mediului academic. Discuţiile vor privi perspectivele economice actuale şi provocările care urmează. Potrivit unui comunicat anterior al FMI, în timpul vizitei la Bucureşti, Lagarde va susţine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de creştere economică în regiune.

Punerea accentului în politicile unui acord pe creşterea economică, în condiţiile în care tradiţional FMI recomandă austeritate şi prudenţă, este o noutate. Schimbarea de atitudine are loc după ce anul trecut FMI a recunoscut într-un raport anumite excese în politicile recomandate României. La finalul actualului acod preventiv cu FMI, România iese cu un deficit bugetar scăzut şi un nivel redus al arieratelor, dar cu o economie caracterizată de creştere insignifiantă, departe de potenţial şi care nu face decât să garanteze menţinerea subdezvoltării.

”Măsurile (de austeritate, aplicate cu începere din 2010 de către guvernul Boc – n.r.ed.) au determinat o poziţie foarte prociclică, întârziind practic revenirea economică. Privind în retrospectivă, s-ar putea spune că procesul de ajustare putea fi mai gradual, în special ţinând cont de nivelul relativ redus al datoriei publice a României”, arăta FMI într-un raport dat publicităţii anul trecut.

De aceea este posibil ca noul acord să relaxeze ţintele fiscale şi bugetare, insistând însă în continuare pe privatizări în industrie, sectorul  energetic, dereglementări ale preţurilor la energie, reforme în sănătate.

Vizita Christinei Lagarde în România va fi urmată de o misiune a FMI în data de 17 iulie, pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România.

„O misiune a FMI se va afla la Bucureşti în perioada 17- 31 iulie pentru discuţii privind un nou acord cu România. Experţii FMI vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile pentru reforme. Misiunea FMI se va desfăşura în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale „, a declarat recent reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, într-un comunicat de presă.

Şef al misiunii va fi Andrea Schaechter, care îl va înlocui pe Erik de Vrijer.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă