1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Va fi din ce in ce mai greu de gasit un job"

„Va fi din ce in ce mai greu de gasit un job”

Madalina Balan, experta in HR, spune ca, pentru obtinerea unei slujbe, candidatii trebuie sa se autoevalueze realist.

Atat pentru obtinerea, cat si pentru pastrarea unui loc de munca, spune Madalina Balan, managing partner la Hart Human Resource Consulting, vor conta foarte mult atitudinea si competentele salariatilor. Experta in resurse umane este de parere ca vor avea de castigat angajatii cu initiativa, eficienti, cu atitudine pozitiva, gata de treaba, care se vor implica mai mult nu numai in jobul lor, ci si in bunul mers al companiei.
Ea considera ca in viitorul apropiat vom asista la o reducere a ritmului de schimbare a locului de munca, dar si la metode mai de substanta in ceea ce priveste loializarea. Experta spera si la o doza mai mare de realism din partea candidatilor, in special a celor mai tineri, aflati la inceput de cariera. Madalina Balan mai spune ca in parcursul profesional al unui angajat conteaza extrem de mult bunul-simt (in sensul de realism si de modestie moderata) si dorinta de dezvoltare.

» Cat de mult mai muncesc romanii astazi fata de anii trecuti?
Paradoxal, schimbarea de atitudine fata de munca se face tare lent. Exista evident o cerere mai mare decat anii trecuti, dinspre candidati de data aceasta, insa in continuare asistam la atitudinea de tip "ce poate face compania pentru mine" sau "muncesc fara sa ma implic prea mult". Probabil ca va trebui sa se adanceasca aceasta criza economica, sa asistam la o rata a somajului si mai ridicata si la o presiune a gasirii unui loc de munca si mai mare pentru a vedea efecte asupra comportamentului in munca.

» In ce masura a schimbat criza atitudinea romanilor fata de munca?
A trecut prea putin timp in conditiile de piata actuala pentru a regla si comportamentul oamenilor fata de munca intr-un mod semnificativ. Nu vedem inca o atitudine dramatic imbunatatita. Inca asistam la pretentii salariale exagerate, la un soi de aroganta din partea angajatilor sau a celor ce cauta un loc de munca, in special in sectorul privat si pentru posturi "de birou".

» Numiti cateva aspecte pozitive si negative ale salariatului roman, in general.
La plusuri am putea trece creativitatea, atunci cand este manifestata in sens pozitiv, pluricompetentele profesionale, deschiderea spre invatare rapida, atunci cand exista si motivatia corespunzatoare. La minusuri putem trece indisciplina si neseriozitatea in ceea ce priveste respectarea regulilor, a procedurilor, autoevaluarea exagerata si sentimentul omnipotentei. Sunt oameni care spun: "Fara mine, organizatia nu va putea merge inainte la fel de bine si imi gasesc imediat altceva mult mai bun si mai bine platit". Tot la minusuri poate fi trecuta si inconsecventa fata de propriile decizii.

"Pot si vreau sa fac treaba"

» Care sunt cele mai bune metode de fidelizare? Sau nu va mai fi nevoie ca angajatorul sa se gandeasca la ele, pentru ca salariatii nu vor avea incotro si vor ramane pe posturi?

Desigur ca oamenii buni, motivati, competenti, cu viziune, cei ce gandesc la locul de munca la fel cum ar gandi in propriul business vor fi si in continuare cautati si vanati. Pentru acestia, angajatorii vor cauta metode de recompensare, dezvoltare si pastrare. Cred insa ca vom asista la metode mai de substanta in ceea ce priveste loializarea. Cu siguranta, acestor angajati-cheie li se vor pregati programe de evolutie in cariera.  

» Ce trebuie sa faca un angajat pentru a-si pastra postul pe timp de criza?
In primul rand, ar trebui sa-si schimbe vizibil atitudinea, ceea ce inseamna sa devina mai implicat nu numai strict in jobul sau, ci si in mersul general al organizatiei. Ar trebui sa gandeasca mai mult in stilul "ce pot eu face pentru angajatorul meu", sa vina cu initiative personale, sa accepte si sarcini in plus si chiar un program redus sau o reducere de salariu. Este clar ca vor rezista angajatii motivati, implicati, eficienti, cei cu atitudine pozitiva si de tipul "pot si vreau sa fac treaba". Ceilalti vor avea din ce in ce mai mult dificultati de a mentine si de a gasi un job.
» Dar pentru a-si gasi un job pe masura pregatirii?
Va fi din ce in ce mai greu de gasit un job in conditiile actuale. Vom asista la o diminuare a ritmului de schimbare a locului de munca. In consecinta, speram la o doza mai mare de realism din partea candidatilor atunci cand intra in discutie cariera lor.

Se va pune accent din ce in ce mai mult asupra selectiei de candidati si nu asupra atragerii de candidati, cum se facea in anii trecuti. Agentiile sunt deja asaltate de CV-uri spontane de la candidati din diferite domenii de activitate.
Candidatii, mai ales cei la inceput de cariera, vor trebui sa invete sa se prezinte la un interviu, sa-si reajusteze asteptarile si mai ales sa invete sa-si faca o evaluare a competentelor intr-o maniera realista.

» Cum va afecta criza financiara piata muncii?
Deja criza financiara mondiala afecteaza si piata muncii din Romania din octombrie 2008, dar cu precadere de anul acesta. Asistam astfel la concedieri din cauza reducerii de activitate de productie sau comerciala a companiilor, la somaj tehnic, dificultati mult mai mari decat inainte in gasirea unui loc de munca, restrangerea posturilor in multe organizatii, mai ales in industrii precum banking, automotive, servicii – marketing, PR, resurse umane.

» Care sunt ingredientele reusitei in cariera?
Bunul-simt in sensul de realism si de modestie moderata, dorinta de a invata si de a te dezvolta continuu, atitudinea pozitiva, deschisa, implicarea.

Concret, la dumneavoastra ce a contat? Cum ati facut pentru a reusi?
La mine cred ca au contat exact ingredientele mentionate mai sus. La care as adauga vointa si tenacitatea de a depasi obstacolele si dezamagirile aparute pe parcurs, puterea de a intoarce fiecare aspect negativ intr-unul pozitiv.

Carte de vizita

Madalina Balan, managing partner la Hart Human Resource Consulting

» Este psiholog, are zece ani de experienta in resurse umane, recrutare, training si evaluare.
» Detine certificari in metodologia Hogan Assessment Systems (evaluarea personalitatii si a potentialului de succes) si CCI international (de maximizare a performantei).
» A derulat de-a lungul anilor proiecte de recrutare, selectie si training in resurse umane pentru multinationale din diverse industrii.

Inca asistam la pretentii salariale exagerate, la un soi de aroganta din partea angajatilor sau a celor ce cauta un loc de munca, in special in sectorul privat si pentru posturi «de birou».
Madalina Balan, managing partner, Hart Human Resource Consulting

Tendinte
Reduceri salariale, dar nu foarte substantiale

Experta in resurse umane Madalina Balan considera ca angajatorii nu mai sunt dispusi sa plateasca atat cat plateau anul trecut, insa spune ca nu va fi vorba de reduceri atat de substantiale de pachete. "S-a reglat putin piata cererii si ofertei de forta de munca intr-un mod natural, prin faptul ca nu mai sunt atat de multe posturi vacante si atat de putini candidati", spune Madalina Balan. Ea spera ca in aceasta privinta sa se mai aseze lucrurile si mai mult, "mai ales la nivel de incepatori, unde realmente era o mare problema in privinta balantei competente-compensatii in 2008".

Cele mai citite

Vortex polar în România. Cod roșu de viscol și ninsori

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, cod roșu, portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara Potrivit ANM,...

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

Tunari, Ilfov: Incendiu la trei imobile. 10 autospeciale ale ISU intervin

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifestă la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. În momentul de față...
Ultima oră
Pe aceeași temă