Dacă restanţele populaţiei par să fi atins un vârf, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele ale firmelor care ar putea exploda pe finele anului.
Peste 31% din companiile româneşti întâmpină probleme cu lichidităţile, arată un studiu recent publicat de compania administrare a creanţelor EOS KSI. Procentul plasează România cu mult peste ţări precum Grecia sau Spania. În acest context, temerile bancherilor şi chiar ale BNR privind înrăutăţirea calităţii portofoliilor de credite pe finele anului şi în 2011 par destul de plauzibile. ” Condiţiile economice s-au înrăutăţit foarte mult în anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinanţării. Astfel, volumul creanţelor neachitate a crescut, valoarea acestora ajungând în luna octombrie 2009 la peste un miliard de lei”, spune Georg Kovacs, directorul EOS KSI. Potrivit acestuia, situaţia va continua să se înrăutăţească şi în 2011.
Mai mulţi bancheri importanţi şi-au exprimat de-a lungul acestui an temerile privind viitorul creditelor acordate către companii. Printre ei, preşedintele BCR, Dominic Bruynseels. În acest sens, şeful celei mai mari bănci locale crede că este absolut necesar ca statul să facă plata arieratelor către IMM-uri, iar firmele trebuie să-şi ajusteze costurile. În schimb, oficialul BCR spune că pe segmentul corporate situaţia este destul de bună, pentru că firmele mari au management şi resurse financiare mai solide. El a precizat că zona corporate este cel mai profitabil sector de business al BCR şi nu doar în ceea ce priveşte creditarea, ci şi celelalte produse şi servicii. Aceeaşi poziţie o susţine, într-un interviu pentru RL, şi preşedintele UniCredit Ţiriac, Răzvan Radu. „Cea mai mare rată a creditelor neperformante este la creditele pentru IMM. Urmată de creditele de consum. Suntem sub piaţă pentru că am fost mai conservatori. Faţă de perioadele anterioare, observăm o stabilizare a creşterii în zona creditelor de consum.”, spune acesta.
Raport BNR: evoluţii sub aşteptări
Banca Naţională, pe de altă parte, observă o uşoară creştere în zona cererii de credite pentru companii însă nu are previziuni prea optimiste pentru finele anului. Potrivit datelor BNR, cererea de credite a populaţiei s-a menţinut constantă în trimestrul al doilea al anului, după mai multe trimestre de scădere continuă. Pe de altă parte însă, cererea companiilor a înregistrat o uşoară creştere. „Băncile au raportat menţinerea cererii pentru creditele de consum la nivelul din T1/2010, contrar aşteptărilor optimiste anterioare a circa jumătate din bănci. Cererea s-a modificat în mod diferenţiat, în funcţie de tipul creditului. O restrângere a cererii este semnalată pentru cardurile de credit şi pentru creditele de consum garantate cu ipoteci. Cererea pentru cardurile de credit a prezentat cea mai mare fluctuaţie de la începutul acestui an”, arată documentul BNR. În aceste condiţii, concluziile nu sunt foarte optimiste: „După câteva aşteptări neconfirmate privind relansarea creditării, băncile şi-au schimbat viziunea şi au indicat că în trimestrul al treilea anticipează continuarea declinului cererii de credite de consum”, arată sondajul citat.