Juniorii au sanse mari in domeniile in care este nevoie de entuziasm, creativitate, rezistenta la stres, alergatura si refuzuri din partea clientilor.
Din cauza afluentei de candidati cu experienta si mai bine pregatiti, piata locurilor de munca pentru proaspat absolventi si juniori este una dintre cele mai afectate. Cu toate acestea, tinerii, in special cei entuziasti, energici si dornici de munca, isi pot gasi slujbe potrivite pregatirii lor. Retail-ul, IT-ul, vanzarile sau secretariatul sunt doar cateva domenii in care reprezinta astazi sanse mari pentru a incepe o cariera.
De altfel, debutul in viata profesionala poate fi facut inca din timpul studiilor. Tinerii trebuie doar sa vrea asta si sa acceseze diverse programe de voluntariat, internship sau trainee, timp in care isi pot face "ucenicia".
In plus, criza economica se poate dovedi chiar o oportunitate pentru cei aflati la inceput de drum. Gratiela Ratiu, branch manager la compania de resurse umane VON Consulting Brasov, explica: "Redefinirea politicilor de personal cauzate de reducerile cheltuielilor de personal a determinat multe companii sa se reorienteze. Pentru posturile vacante unde se permite acordarea unui timp mai mare alocat formarii angajatului sunt atrasi tineri fara experienta specifica".
Totodata, expertii atrag atentia ca firmele au ridicat standardele. De aceea, una dintre solutiile viabile, atat pentru absolventi, cat si pentru companii, este voluntariatul.
"Pentru absolventi este o sansa de a castiga experienta si de a se familiariza cu domeniile de interes, iar pentru companii – de a atrage si de a selecta juniori valorosi", afirma Monica Dona, consultant la compania de recrutare Lugera& Makler.
Salariu mic sau deloc
Specialista Gratiela Ratiu este de parere ca exista multe sanse pentru tineri, pentru activitati de voluntariat, stagii de practica sau internship ori chiar pentru a lucra part-time. Tinerii la inceput de drum trebuie sa fie constienti ca, desi nu vor primi compensatii materiale deosebite, acceptarea unor astfel de oportunitati poate fi o rampa de lansare.
"Pentru asta trebuie sa nu fie dezarmati de faptul ca nu primesc un salariu sau ca acesta este relativ mic. Cu cat implicarea lor este mai mare, cu atat cresc sansele sa fie retinuti in companie si sa evolueze in cariera", afirma Gratiela Ratiu.
Castigurile pentru posturile de incepatori nu sunt mari. Astazi, salariul mediu pentru un proaspat absolvent este intre 250 si 350 de euro, fata de 500-600 de euro, cat era acum un an si jumatate.
Vanzari, asigurari, recuperare de creante
O simpla lectura a anunturilor de mica publicitate din ziare arata ca cele mai multe oferte raman in zona vanzarilor, asigurarilor si in cea financiara. "Avand in vedere numarul mare de candidati valorosi disponibili pe piata, este o buna oportunitate pentru companii sa atraga si sa construiasca echipe puternice de vanzari. De asemenea, sunt promovate posturile din aria recuperarilor de creante. Iar aceasta este mai ales situatia institutiilor financiar-bancare", considera Monica Dona.
si companiile de asigurari prefera tinerii, in special pentru entuziasmul lor, pentru capacitatea de a rezista la un volum mare de munca si alergatura si la foarte multe refuzuri din partea clientilor. Domeniile ce tin de zona financiara, banci, audit si contabilitate reprezinta alte arii unde juniorii pot face rapid cariera. "Aici ambitia si calitatile personale te duc rapid spre varf si nimeni nu prea vrea sa stea in pozitii de junior. Deoarece se evolueaza relativ repede si experienta chiar isi spune cuvantul, apar mereu joburi pentru tineri", explica Sorin Faur, director de resurse umane la BDO Audit.
Retail si call-center
Si joburile din call-centere sau din centrele de outsourcing (externalizarea proceselor de afaceri) sunt o oportunitate pentru tineri, in special pentru cei fara experienta, dar care stiu foarte bine cel putin o limba straina. Daca acea limba este si una mai putin accesibila, precum finlandeza, olandeza, ceha, suedeza sau japoneza, cu atat mai bine. "Aceste joburi cer un foarte ridicat nivel de entuziasm, care este specific doar juniorilor, cei cu mai multa experienta fiind complet nemotivati", este de parere Sorin Faur.
si in retail se angajeaza oameni de orice varsta si categorie, inclusiv tineri. Multitudinea de malluri care se deschid si se vor deschide in continuare reprezinta o buna sansa pentru juniori. Anunturile de angajare impanzesc deja supermarketurile, mai ales ca este nevoie de multi casieri, operatori, lucratori comerciali, vanzatori. Se cauta si promotori sau hostess, posturi alocate, prin traditie, tinerilor.
Fast-food-uri si secretariat
Mai exista si o alta categorie de joburi pentru tineri: cele din companii care, prin politica lor interna, isi promoveaza angajatii. Este vorba despre sectoare precum fast-food sau distributie. "Sunt companii care prefera sa-si creasca oamenii in stilul si in spiritul propriu si care vor sa-si loializeze angajatii pe foarte multi ani, motiv pentru care promoveaza intern si nu angajeaza decat rar seniori sau manageri", argumenteaza Sorin Faur. Si zonele de receptie si office au in general nevoie de juniori, in special de fete. Insa aici se intalnesc si companii care care cauta personal cu foarte multa experienta.
IT si telecomunicatii
Sorin Faur le mai ofera o solutie tinerilor: joburile din domeniile de "noua generatie", de pilda cele din IT si telecomunicatii, cu precadere cele care tin de programare, webdesign, grafica pe calculator, gaming, retelistica si unele sub-domenii tehnice. "Programator bun si foarte bun sau webdesigner poti sa fii de la 15 ani. Aici conteaza talentul", spune Sorin Faur.