18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn nou sistem de tranzactionare

Un nou sistem de tranzactionare

In saptamana recent incheiata, cei mai importanti doi indici ai bursei au inregistrat evolutii pozitive. BET a crescut cu 3,9% iar BET-FI s-a apreciat cu 1,2%. Volumele de tranzactionare se mentin la un nivel scazut, similar perioadei precedente, media zilnica situandu-se la 31,7 mil. RON.
Incepand cu 21 iunie, tranzactionarea pe segmentul XMBS va fi imbunatatita. Astfel, noul sistem de tranzactionare va fi unul de tip "order-driven" fara predeschidere, blocul de tranzactionare va fi de o actiune, pretul de referinta va fi calculat cu doua zecimale, ca medie ponderata a tranzactiilor din ultima sedinta, iar detinerea actiunilor pana dupa decontare nu va mai fi obligatorie. In vederea efectuarii operatiunilor tehnice necesare implementarii acestor schimbari, tranzactionarea pe piata XMBS va fi suspendata in perioada 18-20 iunie.
Marti, 12 iunie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a desemnat compania Al Arrab castigatoare in procesul de privatizare a Electroputere Craiova (EPT). Compania araba va plati 2,3 mil. euro pentru 62,82% din actiunile EPT, fiind obligata, prin contractul de privatizare, la achitarea datoriilor de aproximativ 60 mil. euro si la investitii de 57 mil. euro. In urma anuntului de privatizare cotatia actiunilor EPT a urcat cu 74% comparativ cu perioada precedenta.
Tribunalul Arges a hotarat suspendarea deciziei Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului referitoare la suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim. In scopul separarii activitatii petrochimice de la Arpechim, SNP Petrom (SNP) a infiintat o noua companie petrochimica, denumita Petrochemical Arges. Noua companie va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de facilitati logistice. Compania va functiona independent din trimestrul IV 2007.
Din 25 iunie, Rompetrol Rafinare (RRC) va livra pe piata interna motorina Euro 4 cu un continut de 2% biodiesel. Astfel, RRC isi va consolida prezenta pe piata biocombustibililor, avand in proiect si construirea unei instalatii proprii de producere a biodiesel-ului, pentru care sunt estimate investitii de 18 mil. USD.
Actionarii Socep Constanta (SOCP) au aprobat majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net din anii 2001-2005. Astfel, fiecare actionar inregistrat la Depozitarul Central la data de 28 iunie va primi in mod gratuit cate o actiune la fiecare 4 detinute. Aceasta decizie a mai fost supusa atentiei AGA, dar nu a putut fi adoptata din lipsa de cvorum.
SIF Muntenia (SIF4) a vandut doua pachete de actiuni la doua companii nelistate incasand 15,28 mil. RON. 

Cele mai citite

Cum l-a cunoscut Ana Bodea pe Valentin Butnaru

Ana Bodea și Valentin Butnaru formează un cuplu de mai bine de un an și sunt colegi în același trust de presă, unde Valentin...

O nouă ediție Tezaur începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Începând cu 7 octombrie, românii au ocazia să investească în titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, oferind dobânzi...

VIDEO. Răzvan Exarhu, scandal cu un cetățean. „Cu ce drept mă filmezi?”

Răzvan Exarhu, cunoscut jurnalist și om de radio, a fost implicat recent într-un incident public care a atras atenția internauților. Totul a început când un...
Ultima oră
Pe aceeași temă