13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn miliard USD pentru birouri

Un miliard USD pentru birouri

» In Romania, volumul tranzactiilor imobiliare in primul semestru a fost in crestere cu 18,6% comparativ cu 2007.

» Randamentele pentru cele mai bune proprietati din Uniunea Europeana au crescut cu 0,16%.

In timp ce volumul tranzactiilor imobiliare in Europa a inregistrat cel mai scazut nivel din 2003, Romania mentine o crestere din punctul de vedere al valorii tranzactiilor imobiliare de mari dimensiuni, mult peste media din regiune, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Schimbarile de pe piata imobiliara a proprietatilor comerciale s-au accentuat in trimestrul al doilea, randamentele crescand in Europa la cel mai inalt nivel inregistrat din 2006, in timp ce volumul investitiilor a scazut cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In Romania, tranzactii majore
"Pe piata europeana volumul tranzactiilor s-a redus nu atat din cauza lipsei de cerere sau de oferta, cat din cauza incertitudinilor de pe piata financiara si a preturilor. Acestea continua sa afecteze tranzactiile majore si vanzarile de portofolii mai mult decat alte sectoare ale pietei", a declarat Michael Rhydderch, head of The European Cross Border Capital Market la Cushman&Wakefield.

In trimestrul al doilea, in Romania s-au tranzactionat 696 milioane euro (1,044 miliarde dolari), cu 18,6% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2007 si de aproape sase ori mai mult decat in primul trimestru al lui 2008. Astfel, pentru Romania, in primul semestru, cifra totala a tranzactiilor se ridica la 815 milioane euro, ceea ce ne plaseaza pe o pozitie foarte buna in Europa.
"Nu trebuie sa uitam ca Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, iar un numar foarte mare de investitori au amanat decizia de a face investitii pana la integrare. si din aceasta cauza cererea de birouri si spatii comerciale a tot crescut. Romania ramane in continuare o tinta interesanta pentru tranzactiile imobiliare, chiar daca inflatia a depasit pragul stabilit de BNR, valoarea PIB a inregistrat o crestere dinamica in ultimii ani, iar costurile cu forta de munca sunt inca scazute fata de alte zone", a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Parteneriate cu dezvoltatorii
"Tranzactiile importante realizate in cursul primelor sase luni ale acestui an au fost incepute inca de anul trecut. Este posibil ca preturile pentru proprietatile generatoare de venituri sa ramana in continuare la un nivel mai scazut comparativ cu anul trecut, iar investitorii sa fie interesati cu precadere de parteneriatele cu dezvoltatorii care au nevoie de infuzii de capital, randamentele fiind mai ridicate in cazul dezvoltarii", apreciaza Costel Florea, head of The European Cross Border Capital Market la Cushman&Wakefield. In momentul de fata in Romania randamentele sunt estimate la 6,25-6,5 pentru cladirile de birouri de clasa A si 7-7,5 pentru celelalte categorii.

» Piata chiriilor a inregistrat cresteri de 8,9% de la inceputul anului pana in iunie, insa ritmul de crestere incetineste, avand o medie anuala de numai 4,6, calculata incepand cu trimestrul al doilea al anului", potrivit raportului Cushman & Wakefield. Pe pietele vestice chiriile au crescut cu numai 2,3%, in ultimul an, in timp ce in estul Europei cresterea a fost de 16,8%.

Cele mai citite

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...

Vis pe gheață în Sfântu Gheorghe: Contractul pentru patinoarul din oraș a fost semnat

Viitorul patinoar va fi dotat cu un centru medical și va putea găzdui turnee internaționale Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au semnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă