» 3,61% din credite sunt deja inregistrate ca pierderi, dar a crescut procentul celor fara probleme.
» Bancile vor afisa profituri mai mari in 2008, insa castigul se datoreaza si vanzarii unor active.
» Creditarea nu s-a oprit din cauza normelor BNR, ci pentru ca bancile n-au avut lichiditati.
Mai mult de unul din zece (10,12%) credite acordate de banci, au un grad ridicat de risc sau cum ar spune americanii, e subprime, iar 3,61% din imprumuturi sunt deja inregistrate la pierderi, reiese din datele prezentate ieri de prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. Creditele calificate drept pierdere, care se afla deja in litigii, au urcat la finalul lunii septembrie pana la un nivel de 3,61%, de la 2,69%, cat era in urma cu 12 luni. Totusi, limitele creditelor indoielnice sunt confortabile, sustine Georgescu, deoarece totalul creantelor restante reprezinta, la finalul lunii septembrie 2008, doar 0,22% din capitalul bancilor, ceea ce arata ca bancile si-au majorat capitalul pentru a sustine creditarea. Doua treimi din creditele acordate de banci sunt clasificate drept fara probleme, standard, ceea ce arata ca bancile au fost mai precaute decat anul trecut, cand doar jumatate din credite erau standard, spune Georgescu.
Creditarea a crescut puternic in Romania in ultimii cinci ani, in timp ce economirea a stagnat sau s-a redus, a mai spus Georgescu. Volumul creditelor este de 6,7 ori mai mare in prezent fata de 2003, in timp ce nivelul depozitelor este doar de 4,4 ori mai mare. "Economisim mai lent, ceea ce este de inteles, deoarece este nevoie, pentru companii, sa se modernizeze, sa castige noi piete. Pe de alta parte, si la nivelul populatiei este la fel, fiindca toti doresc o viata mai buna", a spus Georgescu.
Pe de alta parte, reprezentantul BNR a declarat ca economisirea va avansa creditarea se va tempera in perioada urmatoare. "Dobanzile la pasive din piata au crescut substantial, iar Guvernul a eliminat impozitarea dobanzilor, ceea ce va duce la o stimulare a economisirii", este de parere Georgescu. Cat priveste creditul de consum, "acum ne mai uitam si la utilitate, nu doar sa consumam, ca sa avem un bun, dintr-un snobism", a recomandat prim-viceguvernatorul BNR la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Bancile romanesti aveau in septembrie active de 79,6 miliarde euro, reprezentand 59% din PIB, comparativ cu un nivel de 54% din PIB in decembrie 2007. Competitia dura din ultimul an a restrans cota de piata a primelor cinci banci din sistem, de la 58% la 55% din total active.
Prim-viceguvernatorul BNR nu a dezvaluit clasamentul primelor cinci banci, explicand ca bancherii au solicitat bancii centrale sa nu mai faca publice datele privind cotele de piata detinute de acestea sau clasamentul bancilor. Din datele publicate de bancile-mama, pe primele doua locuri se mentin BCR si BRD, restul clasamentului fiind incert.
Bancile romanesti au fost insa mai profitabile in primele noua luni ale acestui an decat in perioada similara din 2007, insa cresterea cu 43,77% a castigul net, pana la 3,62 miliarde lei, a fost sustinuta consistent de vanzarea companiei de asigurari Asiban, detinuta de patru institutii bancare.
Banca centrala va analiza, in ianuarie 2009, cererea bancherilor de a mofica normele de creditare a populatiei, dupa ce va avea informatii mai relevante despre creditare. Totusi, Georgescu a comentat faptul ca franarea creditarii observata in luna octombrie nu s-ar datora neaparat rigiditatii noilor norme impuse de BNR, ci faptului ca bancile au avut la dispozitie mai putini bani, din cauza crizei financiare internationale.
"Primele aprobari acordate bancilor pe noile norme au fost primite abia incepand cu 15-18 octombrie 2008, deci bancile puteau da inca imprumuturi dupa normele vechi. Sunt inca banci care lucreaza dupa normele vechi, in conditiile in care au intarziat cu depunerea variantei finale a normelor si
le-au adus la BNR dupa termenul-limita de 6 octombrie. Efectul regulamentului modificat pentru creditarea populatiei il vedem abia din noiembrie", a mai spus Georgescu.
» Redistribuiri, nu concedieri
Bancile romanesti nu au, deoacamdata, planuri de concedieri ale personalului, dar vor redistribui salariatii acolo unde activitatea este mai intensa, a declarat Florin Georgescu. "Din discutiile cu Asociatia Romana a Bancilor si cu specialistii nu a rezultat ca, in prezent, bancile din Romania ar avea programe de restructurare severa a retelelor sau a numarului de angajati. Vor exista, eventual, redistribuiri, se va pune accent pe activitatile din anumite zone si se vor face modificari pentru reducerea perioadei de procesare a dosarelor de credit", a spus Georgescu.