Comisia Europeană a prezentat noi instrumente pentru a face mai puțin vulnerabil la fraude sistemul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) al UE și pentru a elimina lacunele care ar permite o fraudă pe scară largă în domeniul TVA, anunță un comunicat al Comisiei.
Noile norme au scopul de a instaura un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informații, și de a stimula cooperarea între autoritățile fiscale naționale și autoritățile de aplicare a legii, precizează comunicatul de joi al Comisiei Europene.
Cele mai prudente estimări arată că frauda în domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de euro pe an pentru statele membre ale UE — bani care ar trebui să se îndrepte către investiții publice în spitale, școli și drumuri. Dezvăluirile din Paradise Papers au arătat din nou modul în care persoane și societăți înstărite folosesc mecanisme de evitare a obligațiilor fiscale pentru a eluda normele în materie de TVA ale UE în vederea evitării plății impozitelor care le revin în mod echitabil. Rapoarte recente sugerează, de asemenea, că mecanismele de fraudă în domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanța organizații criminale, inclusiv teroriști, conform comunicatului.
Propunerile prezentate joi ar permite statelor membre să schimbe informații importante și să coopereze mai strâns în lupta împotriva acestor activități.
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, a avertizat că „frauda transfrontalieră în domeniul TVA reprezintă o cauză majoră a pierderii de venituri pentru statele membre și pentru bugetele UE. Propunerea de joi va contribui la consolidarea cooperării între instituțiile care lucrează la nivel național și la nivelul UE pentru a aborda în mod eficient această problemă și pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor”.
La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat că „Paradise Papers au arătat din nou modul în care unele persoane profită de aplicarea permisivă a normelor în materie de TVA ale UE pentru a plăti mai puțin TVA decât altele. Știm, de asemenea, că frauda în domeniul TVA poate fi o sursă de finanțare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism. Combaterea acestui flagel necesită un schimb de informații între autoritățile naționale competente mult mai eficient decât în prezent, iar propunerile de astăzi vor permite realizarea acestui lucru. De exemplu, rețeaua UE de experți în domeniul antifraudă Eurofisc va avea acces la datele de înmatriculare ale autovehiculelor din alte state membre, contribuind astfel la stoparea unei surse majore de fraudă în domeniul TVA legată de vânzările de autovehicule noi față de cele uzate”.