Comisia Europeană a decis să modifice regulile de subvenţionare a producătorilor de energie regenerabilă, pentru a proteja consumatorii afectaţi de creşterea preţurilor, informează Mediafax.
"A venit timpul ca energia regenerabilă să intre pe piaţă", a declarat comisarul pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, referindu-se la energia solară şi eoliană.
Decizia CE coincide cu adoptarea, marţi, de către guvernul german a unui proiect de lege care prevede reducerea subvenţiilor destinate producătorilor de energie regenerabilă.
Noile reguli permit în acelaşi timp exceptarea companiilor mari consumatoare de energie de la contribuţiile percepute pentru susţinerea energiei regenerabile, de această măsură urmând să beneficieze 65 de sectoare economice.
Măsurile vor intra în vigoare la 1 iulie 2014.
"Ne-a luat doi ani, dar am ajuns la cel mai bun echilibru posibil", a spus Almunia, recunoscând că nu toată lumea va fi mulţumită.
Ecologiştii şi reprezentanţii sectorului energiei regenerabile şi-au exprimat dezacordul.
"Politica energetică a Uniunii Europene este condusă de cei care vor continuarea folosirii energiei fosile şi nucleare", a declarat eurodeputatul german Rebecca Harms, co-preşedinte al Partidului Verzilor în Parlamentul European.
Harms a acuzat guvernul german că a intervenit pentru a atenua propunerile, astfel încât marii consumatori de energie să fie scutiţi de la contribuţia de susţinere a energiei regenerabile.
"Almunia a fost obligat luni să revizuiască propunerile la presiunea comisarilor conservatori şi a lui Barroso, preşedintele Comisiei", a declarat eurodeputatul luxemburghez Claude Turmes.
Propunerea a fost susţinută de 18 comisari, unul a votat împotrivă, iar trei s-au abţinut, a explicat Almunia.
Miniştrii Energiei din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia au publicat o scrisoare, pe 14 martie, pentru a preveni adoptarea unor măsuri care să restrângă capacitatea statelor de a stabili politica energetică naţională.
Componenţa mixului energetic este o competenţă naţională şi fiecare guvern vrea să fie liber să stabilească ponderea fiecărei componente, potrivit scrisorii.
Obiectivul este ca preţul electricităţii să fie menţinut la un nivel scăzut, a subliniat europarlamentarul Claude Turmes.
Mai multe guverne europene au cerut eliminarea distorsiunilor din piaţă provocate de mecanismele diferite de susţinere, subvenţiile şi preţul de achiziţie al electricităţii produse din surse regenerabile.
În aceste condiţii, preţurile fixe de achiziţie a energiei regenerabile vor fi înlocuite treptat de preţuri stabilite ţinând cont mai mult de mecanismele pieţei.
"Propunerile Comisiei umbresc perspectivele energiei eoliene. Evident, CE consideră că energia regenerabilă un rău necesar", a declarat Milan Nizschke, din partea asociaţiei ProSun.
Europarlamentarul Turmes a reproşat că în loc să fie aplicat principiul "poluatorul plăteşte", nouă abordare asigură că cei mai mari poluatori vor fi recompensaţi.
Astfel, excepţiile susţinute de Germania au devenit reguli pentru toate ţările Uniunii Europene, a adăugat el.
Eurofer, asociaţia siderurgiştilor europeni, a respins aceste acuzaţii, considerând că noile reguli nu exonerează total producătorii de oţel de la plăţile pentru susţinerea energiei regenerabile.
Potrivit Comisiei Europene, unele tehnologii de energie regenerabilă au ajuns la un stadiu de maturitate care necesită integrarea lor pe piaţă. Pentru creşterea eficienţei costurilor şi limitarea distorsiunilor, noile recomandări ale CE prevăd introducerea treptată a unor licitaţii pentru alocarea subvenţiilor, iar statele membre vor avea flexibilitatea de a ţine cont de circumstanţele naţionale.
O etapă pilot, aplicată în 2015-2016, va permite statelor să testeze procedurile unor astfel de licitaţii.
Proiectele de energie regenerabilă de dimensiuni mici vor putea beneficia în continuare de actualul sistem de preţuri, sau de sisteme similare. În plus, noile reguli nu vor afecta programele aprobate după actualele reguli.
Contribuţiile pentru finanţarea energiei regenerabile reprezintă o parte tot mai mare din costul suportat de industrie pentru energie. Acest fapt reprezintă o povară foarte mare pentru unele companii mari consumatoare de energie, în special cele expuse concurenţei internaţionale. Actualele recomandări permit reducerea acestei poveri pentru un număr limitat de sectoare mari consumatoare de energie, definite la nivelul UE. Statele membre vor putea să reducă la rândul lor contribuţiile companiilor mari consumatoare de energie, în alte sectoare, cse arată într-un comunicat al CE.
Noile recomandări includ criterii pentru susţinerea infrastructurii energetice, concentrându-se pe proiecte care îmbunătăţesc fluxul de energie transfrontalier şi promovarea infrastructurii în regiunile mai puţin dezvoltate din Europa.
Totodată, Comisia va simplifica procedurile pentru implementarea anumitor măsuri de susţinere în domeniul protejării mediului şi energiei. Astfel, mai multe categorii de măsuri în acest domeniu vor fi incluse în forma revizuită a "General Block Exemption Regulation". Acestea vor simplifica aplicarea măsurilor de către autorităţi, întrucât nu va mai fi nevoie de acordul Comisiei. Aceste măsuri vor include unele forme de sprijin pentru promovarea energiei regenerabile sau a centralelor energetice districtuale, curăţarea unor zone contaminate sau îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor.