15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTVA micşorată pentru pâine, în pofida găurii la buget

TVA micşorată pentru pâine, în pofida găurii la buget

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, afirmă că taxa pe valoa­rea adăugată va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, conform proiectului anunţat anterior de Guvern, deoarece reprezintă un angajament politic al USL. Un document realizat zilele trecute, pentru uz intern, la nivelul Ministerului de Finanţe, arăta însă că strict din punct de vedere economic nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură. Sursele de compensare pot fi totuşi asigurate printr-o „îmbunătăţire a colectării”, susţine acum minis­trul Finanţelor.

Documentul ce arăta efectele negative ale reducerii TVA avea sigla „Ministerul Finanţelor Publice–Cabinet Ministru”, purta semnătură, ştampilă şi număr de înregistrare din săptămâna trecută. Documentul arăta că reducerea TVA la pâine ar gene­ra un impact bugetar negativ semnificativ. În acesta se preciza că „cel puţin teoretic” o reducere a TVA la pâine poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani. Pe termen scurt, era scris în document, trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Diferenţa între ”uzul intern” şi ”uzul oficial-electoral”

„Acel document nu este oficial, este un document intern. Avem resurse pentru a acoperi reducerea TVA, am luat măsuri fiscale, iar acum urmează partea a doua pentru combaterea şi reducerea evaziunii fiscale. Sperăm ca dintr-o îmbunătăţire a colectării să putem să acoperim acel gol creat de reducerea TVA”, a spus Chiţoiu, potrivit RTV.

În documentul Finanţelor, redactat la momentul la care pro­iectul de reducere a TVA la pâine pentru şase luni era anunţat de două luni, se arată că identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.

Ponta şi Constantin îmblânzesc public situaţia

Datele Finanţelor, chiar şi calculate pentru un an întreg, sunt mai mari decât cele prezentate începând cu acest an de premierul Victor Ponta şi de mi­nistrul Agriculturii, Daniel Constantin, care susţineau că efortul bugetar pe şase luni din acest an se ridică la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.

Ministerul Finanţelor arată astfel că, deşi „pentru anii următori” anului 2013 cel puţin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuării semnificative a evaziunii fiscale, creşterii bazei de impozitare şi, implicit, compensării acestui impact negativ direct printr-o creştere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt însă, pentru a putea menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare inter­naţionale este necesară identificarea altor surse de venit.

„În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”, se arată în document.

Nişte funcţionari

Decizia politică de reducere a TVA la pâine va fi luată „cu voia sau nu” a unor funcţionari din Ministerul Finanţelor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Întrebat la Realitatea TV ce se va întâmpla dacă specialiştii din Ministerul Finanţelor se vor opune reducerii TVA la pâine, ministrul a insistat că este vorba de o decizie politică.

„Decizia politică de reducere a TVA la pâine va fi luată cu voia sau nu a unor funcţionari din Finanţe”, a spus Constantin.

635 milioane lei ar pierde bugetul în 2013 din reducerea TVA la pâine. Va duce obligatoriu măsura la scăderea preţului acesteia?

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă