14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTVA la încasare. Efecte, restricţii şi puncte slabe

TVA la încasare. Efecte, restricţii şi puncte slabe

Din ianuarie 2013 se va aplica plata TVA la încasare pentru toate firmele cu afaceri sub 2,25 milioane lei. Daca facturile se plătesc cu numerar şi dacă sunt emise de la / către persoane afiliate, sistemul nu se aplica. Despre problemele ce apar în aplicarea acestei legi , pe cine avantajează şi cui pune beţe în roate, am discutat cu Elena Rădulescu, de la compania Conta Rădulescu.

În ultimii ani, mediul economic a insistat pentru plata TVA doar după ce facturile emise sunt încasate – un sistem ce este tot mai popular în Europa. Până acum, dacă facturile emise nu erau încasate, comerciantul nu avea cum să achite TVA şi era obligat să se împrumute. Efecte? Imposibilitatea de achitare a datoriilor către bugetul de stat, însoţită şi de probleme privind plata furnizorilor. Din păcate „o lege care avantaja clar mediul de afaceri românesc riscă să se transforme într-una care avantajează numai şi numai Statul” spune Elena Rădulescu. 

 

Premise 

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 s-a modificat Codul fiscal şi începând cu 01.01.2013 s-a introdus sistemul TVA  la încasare, nu mai târziu însă de 90 zile de la data emiterii facturii. Dacă facturile se plătesc parţial sau total cu numerar şi dacă sunt emise de la / către persoane afiliate, acest sistem nu se aplică. „Dacă o societate comercială mică, de până în 100.000 euro cifră de afaceri, plătea şi îşi calcula oricum o dată la 3 luni aceasta TVA, ce rost mai are să implementeze o asemenea lege, cu restricţia de 90 de zile?” se întreabă reprezentanţii Conta Rădulescu, care semnalează şi alte puncte slabe.

Efecte 

Sistemul „TVA la încasare” este obligatoriu pentru toate societăţile a căror cifră de afaceri în anul precedent nu depăşeşte 2.250.000 lei („de ce însă numai pentru acestea?”). Excluzând din sfera aplicabi­lită­ţii marii contribuabili, statul de fapt a exclus din sfera partenerilor de afaceri pentru marii contribuabili, societăţile mici şi mijlocii (IMM) a căror facturi trebuiau plătite în vederea deducerii TVA.

Prin urmare, marii contribuabili vor fi mai tentaţi să-şi aleagă parteneri din aceeaşi categorie şi să aplice în continuare acelaşi sistem (amânarea plăţilor) cu care sunt obişnuiţi.  TVA de plată reprezintă diferenţă dintre TVA existentă pe facturile emise către clienţi şi TVA înscrisă pe facturile primite de la furnizori. Plata TVA  conform sistemului aplicat până în prezent intervenea la data facturii, indiferent dacă furnizorii erau plătiţi sau dacă clienţii îşi achitau facturile emise.

„În vechiul sistem există, după cum vedeţi, un echilibru, TVA colectată şi TVA deductibilă în aceleaşi moment la facturare.  În noul sistem avem TVA colectat la încasare/dar nu mai târziu de 90 zile de la facturare şi TVA deductibilă numai la plată. Ima­ginaţi-vă că dacă clienţii nu îşi achită facturile în 90 de zile de la data emiterii lor, comer­cian­ţii vor fi obligaţi să achite la stat TVA menţionată numai pe facturile clienţilor şi nu vor putea să scadă din acea valoare TVA a  furnizorilor, neavând dreptul să deducă decât dacă plătesc, dar având obligaţia să colecteze, chiar dacă nu încaseaza”, subliniază Elena Rădulescu. În sfârşit, condiţionarea plătii/încasării prin bancă în vederea aplicării sistemului de TVA la încasare va oferi motive în plus comercianţilor să evite plăţile prin bancă pentru a ocoli plata TVA la încasare, crescând riscul de fraudă prin plăţile cu numerar.

  Din cauza reglementărilor defectuoase, Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) a solicitat deja abrogarea sistemului plăţii TVA la încasare iar mai multe societăţi de contabilitate au semnat în acelaşi context o petiţie ce include 4.000 de semnatari.  

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă