20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTuriştii străini preferă staţiunile montane

Turiştii străini preferă staţiunile montane

Aer curat, peisaje de poveste, traseele turistice şi oportunitatea de a practica sporturi de iarnă sunt doar câteva dintre motivele pentru care puţinii străinii prefără să-şi petreacă vacanţele în staţiunile montane de la noi. 

În perioada ianuarie – septembrie 2013, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat şase milioane de persoane, dar doar 21,6% dintre aceştia au fost străini. Cei mai mulţi dintre ei au venit din Europa, respectiv 80,8% din totalul sosirilor.

În ceea ce priveşte înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele luni din acest an, acestea au însumat 15 milioane, în scădere cu 0,1% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Înnoptările turiştilor străini au reprezentat 17,9%, iar durata medie a şederii acestora a fost de două  zile.

Potrivit datelor statistice raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele nouă luni ale anului 2013, cei mai mulţi turişti străini au venit din Germania, circa 180.000, iar trei sferturi dintre ei au mers în Bucureşti şi în reşedinţele de judeţ. Pe locul doi în clasamentul turiştilor străini care au venit în România se situează Italia, cu 137.366 de vizitatori în primele şase luni ale anului, mai mult de 110.000 dintre aceştia preferând, ca şi nemţii, Capitala şi oraşele mari. Pe la treia poziţie se află Franţa, cu 92.595 de turişti, pe locul patru se află Ungaria, cu 81.516 de vizitatori, iar pe a cincea poziţie se află Israel, cu 74.569 de turişti.

Ce staţiuni preferă străinii

Buşteni, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia şi Vatra Dornei sunt staţiunile cu cei mai mulţi vizitatori de peste hotare.

Astfel, Israelul se situează pe prima poziţie, conform datelor structurilor de primire turistică, cu 14.553 de sosiri înregistrate. Al doilea loc este ocupat de turiştii germani, cu 13.285 de sosiri, iar pe poziţia a treia se află Polonia, cu 7.421 de sosiri. Pe locurile patru şi cinci se situează Spania şi Franţa, cu 6.762 şi respectiv 6.455 de turişti.

De asemenea, străinii au ales să-şi petreacă vacanţele, în primele nouă luni ale anului, şi în staţiunile din zona litorală – Mamaia fiind cea mai vizitată. Cei mai mulţi, respectiv 5.880, au venit din Germania. Pe locul doi şi pe locul trei se află Polonia şi Franţa, cu 3.089 şi 2.251 de turişti, iar pe locurile patru şi cinci se află Federaţia Rusă, cu 2.181 de turişti, şi Italia, cu 1.506 de turişti.

Staţiunile balneare şi Delta Dunării atrag puţini vizitatori de peste hotare

Şi staţiunile balneare, precum şi Delta Dunării fac parte din itinerariul de călătorie a vizitatorilor veniţi de pe alte meleaguri. Însă numărul celor care au vizitat cele două zone turistice, în 2013, este sub 30.000 de turişti – 27.793 în staţiunile balneare şi 18.840 în Delta Dunării.

Potrivit INS, Ungaria şi Republica Moldova sunt ţările cu cei mai mulţi turişti veniţi în staţiunile de tratament din România, secondate de Germania, Albania şi Israel.

În Delta Dunării, cei mai mulţi dintre aceştia au venit din Germania, Norvegia, Polonia, Franţa şi Spania.

Creştere record de…3% la sosiri de turişti străini 

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datele INS au raportat o creştere de 3,1%, dar şi un alt clasament al ţărilor de provenienţă a turiştilor. Astfel, în 2012, cei mai mulţi dintre turiştii care au vizitat România au venit din Ungaria (32,3%), urmaţi de cei din Bulgaria (19,7%), Germania (9,5%), Italia (7,2%) şi Polonia (7,1%), potrivit statisticilor INS.

Comparativ cu 2011, anul 2012 a înregistrat cu 10,4% mai mulţi străinii sosiţi în staţiunile din România,

Străinii care vizitează ţara spun că este ”cel mai frumos loc din Europa” şi sunt impresionaţi de aspectul oraşelor, care îmbină mai multe perioade şi stiluri arhitecturale.

În primele zece luni ale anului, România a fost reprezentată la 24 de târguri de turism, dar specialiştii au catalogat participarea ţării ca fiind un eşec, pentru că doar 20% dintre turiştii înregistraţi în România în 2013 au venit de peste hotare. Cei mai mulţi dintre aceştia au ales să viziteze Capitala şi oraşele mari, şi nu staţiunile turistice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă