19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTreichl: "Analistii fac bani din subestimarea Romaniei"

Treichl: „Analistii fac bani din subestimarea Romaniei”

» Economia Romaniei va creste cu cel putin 7% in 2008, inflatia si majorarea salariilor se vor tempera.

»  Creditarea va incetini la un ritm anual de 30% datorita restrictiilor BNR.

»  Listarea BCR va avea loc conform promisiunii, dar nu va avantaja Erste.

Analistii marilor banci de investitii subestimeaza cresterea economica a Romaniei din prudenta exagerata, din lipsa informatiilor si deoarece se castiga bani din speculatii pe stiri negative, a declarat ieri Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR).
"Va puteti inchipui ca au fost analisti care au estimat o crestere a economiei romanesti sub 6% din produsul intern brut (PIB)? Ei bine, PIB a crescut cu mai mult de 8% in primul trimestru si eu nu vad cum ar putea ca economia sa creasca sub 7% in acest an", a spus Treichl. Pentru anul viitor Treichl estimeaza o crestere a economiei romanesti de cel putin 6%, o temperare a inflatiei si a majorarii salariilor, care a atins un punct de maximum anul trecut.

"Va pot recomanda 5.000 de pagini de analize despre Romania scrise de oameni care se cred profesori in economie, care la 24 de ani nu fac diferenta intre dreapta si stanga. Nu vreau sa spun ca totul e OK in Romania, dar nicaieri in lume nu e. Ar trebui sa se termine o data cu toate porcariile astea despre Romania, sa se faca evaluari serioase", a spus Treichl. El a adaugat insa ca se fac bani buni din ingrijorari inventate. "Intr-o piata a turbulentelor, toata lumea incearca sa se diferentieze nascocind povesti negative cu scopul de a le vinde", spune Treichl.
El estimeaza o temperare a creditarii in Romania ca efect al restrictiilor impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pana la un ritm de crestere moderat, de 30%. De altfel, BCR si-a construit strategia de afaceri pentru restul anului pe acest model.

Totusi, seful grupului financiar care controleaza liderul pietei bancare romanesti vede in restrictiile BNR o lovitura data competitiei, a carei atitudine fata de creditare este deja iresponsabila. "Sunt banci straine pentru care Romania nu este o piata importanta, e distanta mare intre ei si bancile lor din Bucuresti. Acestea nu actioneaza responsabil. Vad un comportamnet al acestor banci care pompeaza bani in buzunarele romanilor fara sa se ingrijoreze", a spus Treichl. De altfel, el a descris Erste Bank ca pe un jucator constant, fara vise de expansiune globala, care doreste sa ramana in teritoriul actual.

Treichl a mai estimat ca romanii din strainatate trimit in tara, in acest an, opt miliarde euro, suma din care o mare parte se depune in economiile famililor de acasa, fara a fi schimbata in lei. BCR se afla la capatul romanesc al acestui circuit al banilor care porneste din Italia si din Spania, dar se gandeste sa faca ceva pentru a intra pe tot traseul. Treichl nu a lamurit insa daca BCR va deschide sucursale in Spania sau in Italia pentru a se tine in mana afacerea. In acest an banca va mentine mai multi angajati (8.700) fata de numarul stabilit initial, 8.200, dupa ce banca a renuntat la decizia de externalizare a serviciilor de transport de numerar, din cauza ofertei nesatisfacatoare.

Erste isi va respecta promisiunea de listare a BCR, desi este impotriva traditiei bancii austriece sa-si listeze subsidiarele. In plus, Treichl nu vede vreun avantaj al listarii. El a ironizat piata bursiera romaneasca, unde unele actiuni bancare si-au multiplicat valoarea de patru ori, in timp ce propriile actiuni listate la Viena scad. De altfel, ieri cotatia Erste a coborat cu 5,6% dupa conferinta de presa a lui Treichl, in ciuda rezultatelor financiare bune, deoarece analistii au penalizat dublarea provizioanelor pentru creditele neperformante ale bancii. Treichl a spus ca banca nu are investitii riscante.  

REZULTATE
» BCR, cea mai eficienta banca din grup BCR este cea mai eficienta banca a grupului Erste, deoarece are cele mai mai mari venituri raportate la costuri.
Banca Comerciala Romana a afisat in primul semestru un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 759,5 milioane lei (206,6 milioane euro), in crestere cu 63,5% fata de perioada similara din 2007. Activele au urcat cu 2,3% in primele sase luni fata de finalul anului 2007, pana la  64,81 miliarde lei (17,79 miliarde euro). Mai mult de 90% din profit este castigat din afacerile bancii, restul fiind obtinut de celelalte companii din grup.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă