13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTrei banci au cele mai mari sanse pentru BCR

Trei banci au cele mai mari sanse pentru BCR

Banca Intesa, Erste Bank si Deutsche Bank au cele mai mari sanse in procesul de preluare a pachetului majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane (BCR), au declarat surse bancare, citate de Reuters. Pe langa cele trei institutii financiare mentionate, la licitatie mai participa Banca Dexia, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues si Banca Nationala a Greciei.
Concurenta dintre bancile europene interesate sa preia 62% din actiunile BCR este mare, avand in vedere valoarea bancii, precum si cota detinuta pe piata de profil din Romania.
Banca Intesa este considerata un ofertant agresiv in afara Italiei, care ar putea incerca sa compenseze lipsa de succes la alte licitatii, cum ar fi vanzarea Bancii Garanti din Turcia. Italia are legaturi stranse cu Romania iar prezenta bancii pe acesta piata i-ar putea fi benefica, potrivit bancherilor.
Marimea Deutsche Bank permite institutiei financiare germane sa plateasca un pret ridicat pentru a intra pe piata romaneasca, considera bancherii, precizand ca Ger-mania are la randul sau legaturi economice puternice in Romania.
Investitorii la Erste Bank au incredere in strategia recenta a bancii, bazata in principal pe extinderea in Europa de Est, astfel incat ar putea accepta plata unui pret ridicat in Romania.
Un ofertant-surpriza ar putea fi, in opinia bancherilor, BNP Paribas, institutie care de regula are oferte conservatoare atunci cand cumpara active.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a fixat un termen-limita pentru urmatoarea etapa a vanzarii, cand vor fi selectate primele doua oferte si se va solicita imbunatatirea acestora, astfel incat BCR sa fie vanduta la pretul cel mai mare.

Cele mai citite

Judecătoare de la Curtea de Apel București, exclusă a cincea oară

Secţia disciplinară a CSM a decis luni excluderea din magistratură, pentru a cincea oară, a Danielei Panioglu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Articolele...

Premierul Ciolacu vede tot coaliția PSD-PNL la guvernare și în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că prin formarea coaliţiei PSD-PNL s-a asigurat stabilitate politică şi că, în acest moment, nu vede altă...

Rusia – Ucraina, ziua 720: Lituania va contribui la planul ceh de creștere a stocului de muniție pentru Kiev

Lituania a anunţat că se va alătura iniţiativei cehe de a procura muniţie de artilerie pentru Ucraina.Premierul lituanian Ingrida Simonyte a făcut o promisiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă