19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranzactiile cu Rompetrol, sub ancheta

Tranzactiile cu Rompetrol, sub ancheta

Asociatia Brokerilor a solicitat, marti, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, printr-un comunicat preluat de Hotnews, demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. efectuate in data de 27 august 2007, dupa anuntarea vanzarii a 75 la suta din titluri catre compania petroliera de stat din Kazahstan.

Printr-un comunicat publicat pe pagina sa de internet, Asociatia Brokerilor afirma ca solicitarea are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia Rompetrol de catre KazMunaiGaz a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital.

Contractul mentionat a fost semnat pe data de 24 august a.c., informatia devenind publica prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august.

Pretul actiunilor a crescut in citeva minute cu 10 la suta dupa ce vestea a fost data presei de Dinu Patriciu, patronul Rompetrol. Pretul lor crescuse cu 4 procente inca inainte de a se afla de vanzare.

Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, spune ca informatia depre vanzarea a 75% din compania Rompetrol trebuia sa vina mai intai la Bursa de Valori Bucuresti si nu la presa. Paul a precizat ca documentele trimise de companie nu precizeaza cu exactitate suma pentru care au fost vandute actiunile Rompetrol.

Analistul bursier, Liviu Moldovan, a declarat pentru HotNews ca decizia este foarte corecta, pentru ca a ‘existat un delay intre momentul in care s-a anuntat vanzarea actiunilor Rompetrol si momentul in care actiunile au fost suspendate de la tranzactionare".

Liviu Moldovan a adaugat ca de aceasta neconcordanta s-ar face vinovat Rompetrol, daca a anuntat mai intai presa si nu Bursa.

CNVM: am inceput investigatia de luni dupa-amiaza

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat marti ca a decis analizarea tranzactiilor efectuate la B.V.B., cu actiunile emitentilor Rompetrol Rafinare S.A. (simbol RRC), Rompetrol Well Services S.A. (simbol PTR) si Rompetrol S.A. Bucuresti (simbol VEGA) in datele de 24 si 27 august 2007.

Reprezentantii CNVM spun ca hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni.

Conform Codului Bursier, art. 111 alin. 1 pct.c.), BVB poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare, in mod exceptional, a…a in scopul prevenirii folosirii unor informatii inainte ca acestea sa devina publice conform prevederilor legale in vigoare.

"Noi am inceput investigatia inca de luni dupa amiaza si nu in urma sesizarii facute de catre Asociatia Brokerilor, iar rezultatele anchetei vor fi gata in cateva zile", a declarat pentru HotNews.ro, Luminita Ciocan, purtator de cuvant al CNVM.

Aceasta sustine ca Departamentul de supraveghere al C.N.V.M. a semnalat Comisiei cresterea rapida a pretului actiunilor RRc precum si decizia de suspendare luata de B.V.B., iar autoritatea pietei de capital a cerut, atat bursei, cat si departamentelor de specialitate ale institutiei, analizarea tranzactiilor si identificarea unor eventuale nerespectari ale legislatiei in vigoare.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă