4.8 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTransgaz Medias s-a aliniat Bursei

Transgaz Medias s-a aliniat Bursei

Titlurile Transgaz Medias (TGN) au debutat ieri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Compania care detine monopolul in transportul gazelor naturale, Transgaz, a incheiat prima zi de tranzactionare cu o valoare de piata de 3,232 miliarde lei (857 milioane euro), a cincea ca marime, crescand astfel capitalizarea totala a Bursei cu aproximativ 4,5%.


In prima sedinta de trantranzactionare,
actiunile Transgaz Medias (TGN) au scazut cu 4% la 274,50 lei, comparativ cu ultimul pret al drepturilor de alocare Transgaz de 286 lei. "Intr-un fel, scaderea actiunilor Transgaz era asteptata, in sensul alinierii cu piata, care s-a depreciat semnificativ in ultima saptamana cat titlurile Transgaz au fost suspendate dupa retragerea drepturilor de alocare", a declarat Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.
Daca luam in calcul ultimele doua luni, de cand a inceput oferta publica de vanzare de actiuni (IPO) Transgaz si pana in prezent, se poate vedea ca un eventual plasament in cadrul Transgaz ar fi fost printre singurele generatoare de profit comparativ cu alte plasamente in titlurile cele mai lichide de la BVB (cele incluse in indicele BET si SIF-urile. Un participant la IPO Transgaz ar fi obtinut in aceasta perioada un randament al investitiei de 4-6%, in schimb un plasament pe titlurile amintite ar fi adus cel mai probabil o pierdere, sub influenta crizei americane.
Transgaz are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat in 11,77 milioane actiuni, din care 75% sunt detinute de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF),  15% de Fondul Proprietatea, iar 10% reprezinta actiunile liber tranzactionate pe bursa.
Anterior listarii actiunilor s-au tranzactionat drepturile de alocare Transgaz, simbol TGNR01. In 14 sedinte s-au tranzactionat in total 415.805 drepturi de alocare Transgaz, reprezentand 35% din numarul actiunilor emise pentru IPO. Valoarea schimburilor cu drepturi de alocare s-a ridicat la 127,66 milioane lei, acestea tranzactionandu-se intre un minim de 279 lei si un maxim de 335 lei.
Drepturile de alocare Transgaz au fost retrase de la tranzactionare pe 17 ianuarie, avand ultima cotatie de 286 lei.
Actionarii Transgaz au aprobat la inceputul lunii ianuarie bugetul de venituri si cheltuieli pe 2008, care prevede afaceri de 1,24 miliarde lei (345,84 milioane euro) si un profit de 269,23 milioane lei (74,9 milioane euro). Transgaz a estimat pentru acest an venituri de 1,27 miliarde lei (355,16 milioane euro) si are prevazut un buget pentru investitii de 587,26 milioane lei (163,58 milioane euro).

Cele mai citite

Cazinoul din Constanța întredeschide ușa, după 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arăta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru că sunt refăcute după modelul original. Deși la începutul anului,...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozăvești va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate într-o “oază de verdeață”, promit autorităților Terenul va fi refăcut complet, cu spații verzi, terenuri de joacă...
Ultima oră
Pe aceeași temă