Principalul motiv care îl face pe un tânăr din România să demisioneze de la primul loc de muncă, cu toate că îl obţine cu mare greutate, este cel puţin surprinzător: se simte ofensat că NU i se recunosc suficient meritele şi eforturile depuse la job.
entru 22% dintre tinerii români este suficient faptul că şefii nu-i apreciază la adevărata valoare ca să reintre în şomaj, se arată într-un studiu recent.Al doilea motiv de demisie pentru studenţii şi absolvenţii aflaţi la primul job este legat de perspectivele de carieră nesatisfăcătoare (21%), iar următorul se referă la lipsa oportunităţilor de dezvoltare (14%).
Potrivit studiului regional „Primii paşi în piaţa muncii” realizat de Deloitte, studenţii din alte ţări est-europene au diferite motive prioritare pentru renunţarea la primul loc de muncă.
În Albania, tinerii sunt dispuşi să îşi dea demisia mai ales dacă nu văd nicio mărire salarială în primul an (27%). Lipsa de recunoaştere (15%) şi stresul de la job (14%) sunt celelalte motive.
Studenţii din Cehia renunţă la primul job din cauza relaţiilor negative de la locul de muncă (75%), motiv urmat de recunoaştere insuficientă a meritelor (65%) şi de apariţia unei oferte financiare mai bune (53%).
Relaţii negative cu colegii şi şefii este cel mai des invocat motiv de demisie şi în Estonia (21%), urmat de lipsa oportunităţilor de dezvoltare (15%). Presiunea de la serviciu (14%) este în topul motivelor din Lituania.
De ce îşi dau demisia tinerii de la primul job
– nu îmi sunt recunoscute meritele – 19%
– nu am oportunităţi de dezvoltare – 13%
– perspectivele de carieră sunt proaste aici – 11%
– relaţiile negative de la locul de muncă – 10%
– am primit o ofertă financiară mai bună – 9%
– stresul este prea mare – 9%
– nu se anunţă nicio creştere de salariu – 6%
– nu am timp pentru viaţa personală – 5%
– fac o muncă de rutină – 4%