In plina criza economica, organizarea unui teambuilding ar parea o cheltuiala inutila. Acum, cand toti managerii nu mai stiu de unde sa stranga cureaua, o astfel de decizie va provoca mari discutii printre angajati. "Ar trebui sa stranga banii castigati, nu sa-i arda de mers la munte!" – ar putea spune unii.
Totusi, expertii in resurse umane sunt de parere ca exista destule motive temeinice care sustin astfel de initiative, mai ales daca obiectivele organizatiei nu sunt numai de supravietuire, ci se cauta oportunitati de crestere. "In aceasta perioada ne uitam cu mai multa atentie la banii pe care ii cheltuim. Investitia intr-un teambuilding, chiar daca nu are efect direct financiar, sigur se va acoperi si va merita, avand o echipa mai motivata, mai entuziasta, mai dornica sa aduca rezultate pentru organizatie", spune Ionut Tarcea, business manager cultura organizationala la compania Ascendis.
Totodata, specialistii atrag atentia ca sunt multe cazuri cand managementul decide "administrarea" unor teambuildinguri angajatilor care nu sunt atat de productivi, motivati sau cand exista anumite animozitati, dar fara a analiza in detaliu care este de fapt sursa situatiei cu care se confrunta. "Trebuie ca obiectivele si motivele din spatele unui teambuilding sa fie clar identificate. Altfel, un asemenea program poate sa dauneze si mai mult echipei", este de parere Vivien Untaru, general manager la compania VON Consulting.
Cand e util un astfel de eveniment
Un teambuilding face bine angajatilor care se confrunta cu schimbari la nivel de organizatie/departament. Un astfel de eveniment este util si daca se doreste transmiterea unor semnale pozitive in companie, crearea unei atmosfere placute si pastrarea traditiei in organizarea unor asemenea evenimente. "Mai este util si daca exista o presiune mai mare legata de obiectivele de business si daca se doreste ca membrii echipei sa le accepte mai usor", mai spune Ionut Tarcea.
Organizarea unui teambuilding, completeaza si Vivien Untaru, este utila indeosebi atunci cand se formeaza o echipa noua sau cand membrii unei echipe deja existente se schimba si cei nou veniti trebuie integrati.
"Astfel de activitati ajuta si echipele care lucreaza de mult impreuna si unde a intervenit un anumit nivel de rutina", completeaza specialista. Un astfel de eveniment este bine-venit si cand au avut loc restructurari in companie si persoanele ramase preiau mai multe responsabilitati.
Securitate
Teambuildingul are si un rol de securitate. Angajatul se gandeste ca odata ce a fost inclus intr-un program de teambuilding, va participa intr-un mod constructiv la dezvoltarea ulterioara a companiei. Se instaleaza un sentiment de securitate. Daca programul da rezultate, atunci nici angajatul nu va mai simti atmosfera de la lucru apasatoare sau nu va mai genera conflicte cu colegii.
Sursa: Mihaela Scarlat, consultant, Advice Human Resources