21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa verde pentru electrocasnice intra in vigoare in iunie

Taxa verde pentru electrocasnice intra in vigoare in iunie

Taxa verde aplicata echipamentelor electrocasnice si de larg consum din Romania va intra in vigoare, cel mai probabil, din luna iunie, a declarat astazi directorul general al Asociatiei Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania (CECED), Catalin Razvan Gurau, in cadrul unui seminar pe probleme de gestiune a deseurilor.

"Intarzierea licentierii a survenit din cauza unor probleme de ordin legislativ, dar speram ca in cateva saptamani vom cunoaste cuantumul exact al taxei, care cu siguranta va fi diferentiata in functie de categoria de produse", a spus Gurau.

In prezent, se aplica o taxa unica de sapte lei, incepand cu 1 mai, numai pentru produsele IT&C, aceasta fiind implementata de asociatia ECO TIC, singura de acest gen care a obtinut din timp autorizatiile de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Conform legislatiei, pana la 31 decembrie 2006 trebuia sa existe cel putin un punct de colectare in fiecare oras cu peste 20.000 de locuitori. Din datele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) reiese ca in 2006 au fost colectate 465 de tone de DEEE (deseuri de echipamente electronice si electrocasnice) la nivel national, iar in 2007, pana la 15 martie, peste 247 tone, in conditiile in care tinta pentru 2006 a fost de 4 kg pe locuitor.

In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a obtinut o perioada de tranzitie in ceea ce priveste colectarea acestei cantitati, pana la finele lui 2008. Pentru 2007, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a propus o tinta de 3 kg de deseuri/locuitor.

Sumele vor fi colectate de distribuitori si transferate producatorilor sau importatorilor, care direct sau prin asociatii colective pe care le pot constitui, le vor folosi in scopul acoperirii costurilor de colectare, depozitare si eliminare a deseurilor.

In Romania sunt costituite si autorizate trei asociatii colective care pot prelua responsabilitatile corespunzatoare ale producatorilor si importatorilor, dar numai ECO TIC a obtinut licentierea. Celelalte doua asociatii sunt CECED Romania, pentru echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania si RECOLAMP pentru surse de iluminat, care reprezinta 80-90 % din piata echipamentelor de iluminat din Romania.

Pana in prezent, au fost inregistrati 601 producatori si importatori de astfel de produse, dar au fost analizate 730 de documentatii.

Potrivit datelor ANPM, cantitatea de produse electrice si electronice estimata a fi pusa pe piata in anul 2006 la nivel national a fost de 335.438,5 tone, reprezentand un numar de 35,627 milioane echipamente, dar acestea vor fi practic deseurile anilor viitori. Cantitatile reale de produse electrice si electronice de pe piata au fost raportate de catre producatorii inregistrati la finele lunii aprilie 2007, datele urmand sa fie centralizate de catre MMDD.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă