16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa de poluare auto debuteaza cu probleme

Taxa de poluare auto debuteaza cu probleme

» Persoanele care au platit taxa de inmatriculare si nu au apucat pana la 1 iulie sa-si inmatriculeze masinile trebuie sa achite si taxa de poluare auto.

» Masinile nu pot fi inmatriculate decat dupa cel putin 2 sau 5 zile, o data cu emiterea deciziilor de calcul al taxei de poluare auto.

Noua taxa prima de inmatriculare, botezata de Guvern taxa de poluare auto, a generat probleme chiar din prima zi de cand a intrat in vigoare, 1 iulie, atat pe partea incasarii banilor dupa noua formula, cat si pe partea cererilor de restituire a diferentei fata de vechea taxa.
Inghesuiala de la ghiseele Fiscului din prima zi de aplicare a taxei de poluare auto s-a datorat in parte faptului ca noile reguli de calcul au aparut peste noapte si functionarii nu au mai facut fata.

Normele dupa care functioneaza taxa de poluare auto, introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, au fost publicate in Monitorul Oficial pe 30 iunie, data la care si administratiile financiare au primit normele si metodologiile aferente noii taxe, potrivit lui Bogdan Grunevici, seful Biroului de Informare Publica din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Gurnevici sustine ca functionarii publici au avut la dispozitie doar o zi, 30 iunie, pentru a asimila si a se instrui cu privire la normele de aplicare a taxei de poluare auto, fapt care, in unele administratii unde "digerarea" a decurs mai greu, a dus la unele blocaje la ghisee. "Sunt in curs de rezolvare toate problemele semnalate si cred ca in 2-3 zile lucrurile vor intra in normal", a declarat Grunevici.
Persoanele care au de recuperat diferente de bani fata de vechea taxa trebuie sa depuna la administratii dosarul impreuna cu chitanta, iar restituirea sumei se va face in termen de 45 de zile, potrivit lui Andrei stefan, seful Biroului de Presa de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). "E drept ca multi oameni s-au repezit inca din prima zi la ghisee sa-si recupereze diferenta de bani, dar trebuia sa stie dinainte ca restituirea se face dupa 45 de zile", a spus Stefan.

O alta problema, hilara, a aparut pentru cei care au achitat "taxa auto" cu putin timp inainte de 1 iulie, dar care nu au apucat pana la acea data sa-si depuna si documentatia integrala pentru inmatricularea masinilor. Aceasta problema ne-a fost semnalata si de unii cititori ai "Romaniei libere", printre care Florin din Turda si Petrica din Bucuresti. Acestia s-au prezentat pe 1 iulie sa-si inmatriculeze masinile, avand chitantele achitate dupa vechea formula, dar au fost indrumati de functionari sa achite iarasi taxa, dupa legea noua. Taxa achitata dupa vechea lege urmeaza a fi recuperata in termen de 45 de zile de la depunerea dosarului si chitantei aferente, potrivit lui Grunevici. Practic, aceste persoane vor suporta o dubla taxare timp de 45 de zile.
Pe de alta parte, in mod paradoxal, au aparut unele probleme chiar pe partea de colectare a taxei de poluare auto, fapt semnalat si de Catalin Atanasescu din Bucuresti, care este pus in situatia sa-si iroseasca aproape tot concediul, din cauza imposibilitatii inmatricularii autoturismului nou mai devreme de 5 zile.

» Deciziile de calcul se emit in doua zile
Reprezentantii ANAF spun ca pentru a evita formarea cozilor la administratii, inca din primele zile, au hotarat ca deciziile de calcul al taxei de poluare auto sa se emita in termen de doua zile lucratoare, exceptie facand autoturismele achizitionate prin leasing, pentru care deciziile sa fie emise in termen de cinci zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. Potrivit prezentei proceduri, persoanelor care depun cererile de emitere a deciziei de calcul li se comunica pe loc momentul la care pot ridica aceste decizii. "Administratiile au primit cereri de inmatriculare si de restituire a diferentei de taxa. S-a suplimentat numarul angajatilor si s-au creat spatii speciale in administratiile fiscale", a spus Andrei Stefan.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă