12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa de pod Giurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă CREŞTE. Află când

Taxa de pod Giurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă CREŞTE. Află când

Taxele pentru o trecere peste Dunăre pe podurile de la Giurgeni – Vadul Oii şi Feteşti – Cernavodă vor fi majorate cu peste 10%, în două faze, dar vor fi acordate reduceri pentru trecerile multiple şi preplătite, informează Mediafax.

Noile tarife au fost aprobate printr-un ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, care modifică prevederile unui act similar din 2010.

Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile.

În prima etapă tarifele vor fi majorare cu aproximativ 10%, urmând ca începând de la 1 aprilie 2013 acestea să crească până la nivelul maxim indexat.

În cazul podului Giurgeni – Vadul Oii, taxa pentru o trecere în cazul autoturismelor şi vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone va creşte de la 9 lei la 10 lei în prima etapă şi la 11 lei în cea de-a doua. În cazul vehiculelor cu minim patru axe şi masa totală maximă autorizată de minim 12 tone, taxa pentru o trecere va urca la 55 lei, respectiv la 64 lei.

Pentru podul Feteşti – Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturisme şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone va urca de la 11 lei la 12 lei, respectiv la 13 lei, în etapa a doua. În cazul celor cu masa totală maximă autorizată de cel puţin 12 tone, taxa pentru o trecere va fi majorată la 80 lei, respectiv la 91 lei, în etapa a doua.

Valoarea taxelor include TVA.

Ministerul a propus aplicarea tarifelor indexate în două etape, concomitent cu unele facilităţi, apreciind că majorarea tarifelor va avea un impact negativ economico – social asupra operatorilor de transport şi asupra persoanelor fizice.

Una dintre facilităţi prevede că tarifele pentru autoturisme şi autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor fi diminuate cu 20% pentru un număr de 20 de treceri, valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.

Totodată, tarifele propuse pentru celelalte categorii de vehicule (comerciale), de transport marfă şi persoane, au valoarea redusă cu 13% pentru un număr de 20 de treceri valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.

Ordinul prevede şi eliminarea tarifului prevăzut pentru motociclete, având în vedere că ponderea trecerilor prin staţiile de taxare ale acestor categorii de vehicule este foarte scazută, de aproximativ 0,2 % din numărul total de vehicule înregistrate în baza de date.

Pentru podul peste Dunăre în sensul Giurgiu – Ruse, tarifele sunt exprimate în euro, iar MTI a decis menţinerea acestora la valorile actuale.

Cele mai citite

la ce se vede în jurul ne cam este teamă

Privim peste umăr. Nu ne urmărește, de fapt, nimeni. Poate doar senzația că, totuși, acolo, în spatele nostru, e cineva. S-ar putea să...
00:00:51

VIDEO. Biden speră la un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, până la Ramadan

Președintele american Joe Biden a declarat vineri, 1 martie, că speră că va exista un acord de încetare a focului între Israel și gruparea...

Marcel Ciolacu, laude aduse PSD-ului: “Noi am fost cei care am crescut salariul minim, am mărit pensiile”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că Europa are nevoie de mai multe politici sociale și de umanizare, deoarece acestea reprezintă fundamentul unei societăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă