13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTarile arabe vor sa inlocuiasca dolarul din pozitia de moneda de referinta...

Tarile arabe vor sa inlocuiasca dolarul din pozitia de moneda de referinta in industria petroliera

Tarile arabe din Golf planuiesc, impreuna cu China, Rusia, Japonia si Franta, sa puna capat tranzactionarii petrolului in dolari, trecand in schimb la un cos de monede format din yen, yuan, euro, aur si o noua moneda, planificata pentru tarile Consiliul Cooperarii din Golf, scrie The Independent, citat de Newsin.

In acest sens, au avut deja loc reuniuni secrete intre ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale in Rusia, China, Japonia si Brazilia, pentru a discuta acest proiect, ce presupune ca petrolul sa nu mai fie evaluat in dolari.

Planurile, confirmate cotidianului The Independent de surse bancare din tarile arabe si din China, ar putea explica scumpirea brusca a aurului.

Americanii, care stiu de existenta acestor sedinte, chiar daca nu au descoperit inca detaliile, vor lupta desigur impotriva acestor manevre internationale, ce vor include aliati loiali pana in prezent, precum Japonia si tarile arabe din Golful Persic.

Pe fondul actualelor reuniuni, Sun Bigan, fost trimis special al Chinei in Orientul Mijlociu, a averizat ca exista riscul extinderii divergentelor dintre China si Statele Unite cu privire la influenta si petolul din Orientul Mijlociu. "Divergentele bilaterale sunt inevitabile", a declarat acesta.

Declinul puterii economice a Statelor Unite, cauzat de criza financiara mondiala, a fost recunoscut si de presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

"Una dintre urmarile crizei ar putea fi o recunoastere a schimbarii raporturilor de putere economica", a declarat acesta la Istanbul. Ultimele discutii ce implica statele din Golf au fost declansate, insa, de noua putere financiara a Chinei si de nemultumirile producatorilor si consumatorilor de petrol in legatura cu puterea Statelor Unite de a interveni in sistemul financiar international.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă