In comuna Ceuasu de Campie din judetul Mures, urmele ploilor torentiale din ultimele saptamani si ale inundatiilor provocate de acestea inca nu s-au sters. Pamantul musteste de apa mai peste tot, prin unele locuri risti chiar sa te impotmolesti. Pe dealuri insa, sambata dimineata, desi cerul era plin de nori negri, taranii au iesit la capalit. Sunt si multe terenuri lasate de izbeliste de care nici macar nu s-a apropiat plugul in acest an, iar buruiana le-a impanzit dintr-un capat intr-altul.
Cu toate acestea, oamenii nu par incantati de propunerea guvernantilor legata de acordarea rentei viagere. „Ce vor ei cu pamantul si cu taranul? Asta trebuie sa stie, pentru ca taranul nu o parasit pamantul niciodata. Din pamant traieste si el, si domnii la Parlament”, spune Nagy din Ceuasu de Campie. Acesta recunoaste insa ca sunt familii care, dupa ce au primit pamantul inapoi, sunt nevoite sa il lase nelucrat. „Trebuie sa renunte la pamant, ca atata e de scumpa lucrarea ca nu mai stie ce sa faca. Mai bine il lasa pustiu”, adauga barbatul care a iesit pe camp sa vada cum sta cu orzul de primavara.
La o tarla mai departe de Nagy, o femeie, impreuna cu fiul ei, veniti la Ceuas acum doi ani de la Lunca Bradului, capalesc de zor. „Asta e viata. Pana am putina sanatate nu-l dau pentru nimic in lume. N-am nici somaj, nici pensie. Din asta am tot. Cand n-oi putea, mai vad”, afirma femeia. „Ce face o familie cu 50 de euro pe an? Din pamant insa traim”, mai adauga femeia, dand cu sapa din ce in ce mai nervoasa printre randurile de porumb.
„Daca ar da lunar aceasta suma, poate m-ar convinge, dar 50 sau 100 de euro pentru hectar anual este nimica toata”, spune o alta taranca. In josul drumului, doi tineri isi lucreaza si ei pamantul. Sunt sot si sotie. Familia Pacurar. Ea capaleste porumbul, iar el aduna gandacii de Colorado de pe cartofi. Se grabesc sa nu inceapa ploaia. Nu renunta la pamant.