7.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025

Suprataxe la copiatoare

» Piata echipamentelor IT s-ar putea scumpi cu 7-10%.

» Firmele de profil sunt obligate sa plateasca 5% din valoarea de import a echipamentelor ca despagubiri pentru copia privata.

» Legea stabileste un procent de numai 0,5% din aceasta valoare.

Companiile din industria IT sustin ca in perioada urmatoare vor inregistra mari pierderi in cazul in care vor fi obligate sa plateasca retroactiv despagubiri compensatorii pentru copia privata, fapt ce ar putea duce la scumpirea echipamentelor cu 7-10%. In acest fel, pierderile inregistrate de importatori vor fi recuperate intr-un interval de pana la trei ani.

Daune retroactive
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (APDETIC), platile compensatorii se fac pentru despagubirea artistilor ale caror opere sunt piratate pe suport grafic sau analogic, dar problema este ca nimeni nu a reusit pana acum sa contabilizeze prejudiciul astfel creat, desi legea in baza careia se platesc despagubirile a aparut inca din 1996. Initial, nivelul taxei a fost stabilit la 5% din valoarea de import a aparatelor, iar ulterior, prin modificarea legii, taxa s-a redus la 0,5% din aceasta valoare. Pe lista aparatelor pentru care se percepea remuneratia pentru copia privata erau incluse doar fotocopiatoarele, dar printr-o hotarare arbitrara a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor pe lista au fost incluse, incepand cu vara trecuta, si alte aparate, precum imprimantele, scanerele si multifunctionalele.
Simtind oportunitatea oferita prin aparitia unei noi liste, organizatia de gestiune colectiva COPYRO, una din cele sapte asociatii nonprofit constituite pentru colectarea platilor compensatorii, a decis sa ceara in instanta plata unor daune retroactive, incepand cu anul 2002. A invocat in instanta noua lista, dar procentul de despagubiri cerut a fost cel vechi, adica cel de 5% din valoarea de import a aparatelor, si nu cel aflat in vigoare acum, care este de 0,5%, declara avocata Magda Popescu, reprezentantul juridic al membrilor Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor.

Manelistii, cei mai piratati
Pe de alta parte, nimeni nu prea stie cum imparte COPYRO banii colectati, avand in vedere ca nu exista o evidenta a celor mai piratate opere, iar multi autori ale caror opere sunt "furate" nu fac parte din Uniunea Scriitorilor si, in consecinta, nu sunt despagubiti. Potrivit deputatului Varujan Pambuccian, pe locul intai in topul cartilor xeroxate se afla manualele universitare, urmate tocmai de carti ale unor autori neinscrisi in Uniune. Daca vorbim despre muzica, atunci manelistii ar avea cel mai mult de incasat, pentru ca 80% din copii se fac dupa manele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă