21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStresul moderat la munca este util

Stresul moderat la munca este util

Ovidiu Brazdau,
lector universitar, psiholog

» Sunt manager de proiect, iar la noi la firma toata lumea trage tare in aceasta perioada. Stresul este foarte mare, iar termenele-limita sunt extrem de stranse. Ce ar trebui sa fac sa limitez efectele stresului?

Un nivel moderat de stres este intotdeauna util desfasurarii activitatii. Putem vorbi chiar de o energizare. Orice sarcina care trebuie derulata pana la un termen limita este de dorit sa cauzeze un stres mediu celor care desfasoara acea activitate.

Disparitia acestui stres, din punct de vedere psiho-energetic, se realizeaza in momentul in care atingi obiectivul propus. Neatingerea obiectivului duce la insatisfactie profesionala si la o traire emotionala negativa, de frustrare.

Granita intre viata privata si job este aproape inexistenta in cazul directorilor de proiecte care lucreaza pe baza de obiective. Nu poti seta mintea ca de la ora 18 sa se opreasca. Solutia pentru limitarea stresului ar fi includerea unor activitati dupa serviciu. De exemplu, puteti sa discutati despre job cu prietenii, dar intr-un mediu mai relaxant, la o bere sau la o cina. Prietenii va pot oferi o perspectiva uneori haioasa asupra propriilor eforturi de a atinge obiectivele.

Relaxarea totala este insa imposibila cand aveti de atins obiective, pentru ca nu poti sa spui mintii "Stop!".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă