6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Stresul de la job responsabilizeaza"

„Stresul de la job responsabilizeaza”

Florian Koleci, trainer senior, spune ca, daca nu exista presiune intr-o firma, angajatii trebuie concediati, pentru ca nu fac nimic.

Oamenii nu se bucura si nu sunt fericiti pentru ca nu-si propun asta si pentru ca nu le place locul de munca, iar stresul este util atata vreme cat se afla la un nivel optim. Acestea sunt parerile expertului in resurse umane si in traininguri Florian Koleci. El spune ca femeile fac mai bine fata stresului si este convins ca fiecare dintre noi poate gasi, daca vrea, in fiecare zi, un motiv de bucurie.  

» In conditii de criza, ce recomandati angajatorilor care nu vor sa-si concedieze oamenii?
Recomand programul "Team power effect", care presupune ca, intr-un moment, pentru o zi, pentru cateva ore, angajatorul sa predea puterea echipei, sa se increada in oamenii sai si sa le lase posibilitatea sa vina cu idei, cu propuneri de salvare a situatiei.

» Si nu e riscant?
Orice lucru este riscant, dar cel mai riscant lucru este sa stai si sa astepti. Una este sa ai o idee, si alta e sa culegi idei si solutii de la 70-80 de oameni, indiferent despre cine este vorba. "Team power effect" starneste spiritul de echipa. Oamenii incep sa construiasca unul pe ideile celuilalt.
Este riscant daca managerul se teme sa afle de la oameni ce probleme are compania, daca prefera sa ascunda capul sub nisip si sa spuna "nu sunt probleme".

Fara conflicte am fi paralizati

» Sunt manageri care refuza sa recunoasca faptul ca au probleme?
Va dau un exemplu: avem un curs in domeniul stresului si unul, la fel de bun, de managementul conflictelor. Sunt tinute de specialisti si foarte practice. Intampinam dificultati cand prezentam numele cursului ca atare, de exemplu "managementul conflictelor". De ce? Cand aud cuvintele "stres" si "conflict", multi spun "Nu vrem ca oamenii de «mai sus» sa afle ca noi avem stres si conflict". Ceea ce e o utopie. Daca nu exista stres intr-o companie, atunci inseamna ca angajatii trebuie concediati, pentru ca nu fac nimic. Tocmai stresul ne face sa ne dorim sa ne dezvoltam, sa crestem. Daca nu exista conflicte, inseamna ca toti sunt paralizati.

» Si ce obtine compania daca aplica un astfel de program?
Descopera, cu ajutorul angajatilor, unde este hiba. Poate sa apeleze la noi solutii sugerate de oameni, dar poate sa descopere noi calitati ale oamenilor pe care ii are. Unii manageri au constatat ca au in jurul lor oameni valorosi, dar de la care, inainte de o astfel de intalnire, nu se asteptau sa aiba solutii.
Un alt lucru pe care il pot obtine este implicarea oamenilor. Se poate merge pe varianta "noi am facut pentru voi; acum, daca va pasa, e vremea sa faceti ceva si voi pentru companie".

» Insa oamenii pot fi stresati de criza, de neprevazut…
Stresul este pozitiv si negativ. Atata timp cat ne motiveaza, ne determina sa invatam, sa ne luam salariile, sa ne platim darile. Dar cand se depaseste o linie, incepe curba descendenta si nu mai suntem productivi si atunci se ajunge la boli psihosomatice.

» Unde sunt cele mai mari conflicte?
In echipele care nu au o norma de lucru suficient acoperita. In momentul cand stau si nu au ce face, incepe scandalul, pornesc certuri. Cand au de lucru, nu vorbim de supraincarcare, atunci toate lucrurile merg bine. Stresul trebuie sa fie acoperit suficient.

Ce parte a paharului se vede

» Constientizeaza angajatul roman ca este stresat?
Oamenii confunda de multe ori stresul cu presiunea. Stresul nu este presiunea in sine, ci modul in care fiecare dintre noi raspunde la presiune. Sub aceeasi presiune, oameni diferiti actioneaza diferit. Stresul tine si de o parte a vulnerabilitatii individuale, cum e felul tau de a fi, personalitatea ta, ce parte a paharului vezi.

» Dar cei stresati nu sunt cei carora de fapt le pasa mai mult?
Depinde de nivelul de stres. Daca se afla pe nivelul de stres optim, da, sunt cei carora le pasa. Daca au trecut de aceasta linie si a aparut suprasolicitarea, n-o sa se mai poata sa le pese, pentru ca incep sa apara gandurile negative, obsesia "nu mai sunt bun de nimic" si vor esua. Daca presiunea este prea mica, din nou vor fi probleme, pentru ca apar intrebari precum "oare sunt bun de ceva?" sau temeri ca "poate vor sa scape de mine?". De aceea este necesar un nivel optim de stres. De fapt, stresul de la job responsabilizeaza.

» Cand apare conflictul in organizatie?
Atunci cand oamenii au interese diferite. Dar pot aparea si pentru ca un manger nu stie cum sa abordeze un angajat in functie de vechimea, experienta acestuia. Oamenii sunt obisnuiti sa foloseasca niste sabloane. Chiar daca este vorba despre un angajat care abia a venit sau despre unul cu o vechime de trei ani, managerul se poarta le fel, ceea ce este gresit. Cu un nou-venit te porti intr-un fel, pentru ca trebuie sa-i explici ce si cum sa faca, insa cu un angajat care are trei ani de experienta nu te mai porti la fel, nu-i mai spui ce sa faca, pentru ca acesta poate sa zica: "Ia uite, nici acum nu are incredere in mine". Trebuie sa te adaptezi momentului individului daca nu vrei sa apara conflicte.

Taximetristul fericit

» In fiecare zi, pe strada, la birou, vedem fete incruntate, ingandurate. De ce nu se bucura romanii?
Pentru ca nu-si propun. Nu fac niciodata nimic in sensul asta. si inca ceva: multi romani fac astazi ceea nu le place. Foarte multi nu au curajul sa se rupa de ceea ce fac, sa inceapa altceva. Pai, cum sa te bucuri cand te duci sa faci ceva ce nu-ti place?
M-am intalnit cu un fost director de multinationala care acum este taximetrist. Mi-a spus ca s-a lasat de management atunci cand fiica si sotia lui au convocat consiliu de familie si i-au spus: "Bani avem, ai inceput sa mergi la doctor din ce in ce mai des, te vedem din ce in ce mai rar. Ce vrei sa faci?". Atunci si-a luat un taxi, pentru ca de cand era copil voia sa fie taximetrist si sa stea de vorba cu oamenii. Iar acum face taximetrie si este fericit.

Dorintele trebuie spuse

» Ne putem bucura mai des?
Da. In fiecare zi putem gasi un motiv pe bucurie. Este un exercitiu pe care-l recomand: timp de doua saptamani, zilnic, notati cate un lucru care v-a facut sa va simtiti bine, sa va bucurati. Initial, oamenii spun ca nu se poate, insa dupa aceea constata ca, de fapt, au ce sa scrie.

» Ce putem face pentru a ne indeplini dorintele?
Sa le spunem prietenilor. De exemplu, daca vrei sa scrii o carte, spune asta amicilor tai. Ei cu siguranta te vor intreba din cand in cand "Cum stai cu cartea?" si in felul acesta te vor responsabiliza.

CARTE DE VIZITA
» Este psihiatru, cu peste zece ani de experienta in training si consultanta.
» Pe langa experienta in domeniul trainingului de resurse umane in Romania, se adauga cea acumulata si in alte tari precum Polonia, Marea Britanie, Cehia, Portugalia si Spania.
» Sustine teambuildinguri si programe destinate special perioadei de criza ("Team power effect"), dar si traininguri cu teme ca "gestionarea timpului", "conflictele de la birou", "managementul bucuriei", "managementul comunicarii" sau "managementul stresului".

Cele mai citite

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...
Ultima oră
Pe aceeași temă