Romania va avea o strategie de dezvoltare urbana si o baza de date in domeniu pana la sfarsitul acestui an, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale, Laszlo Borbely.
Borbely a declarat ca aceasta initiativa este importanta pentru reducerea diferentelor dintre mediul urban si cel rural. Mai mult, ministrul Borbely a afirmat ca 25% din fondurile structurale europene alocate programului de dezvoltare regionala vor fi folosite pentru dezvoltarea urbana integrata. Practic, este vorba de 1,2 miliarde de euro, pana in anul 2015.
El a dat exemplul pregatirilor pentru proiecte de infrastructura din anul 1998, cand Guvernul a lansat primul parteneriat public-privat pentru alimentarea cu apa a localitatilor, pentru pietruirea drumurilor comunale si pentru construirea de locuinte. Pentru ca initiativa a fost una de succes, autoritatile au decis sa continue programul. In ultimii noua ani, acest program a asigurat alimentarea cu apa a 870 de localitati. Cu toate acestea, din cele 13.000 de localitati de pe teritoriul Romaniei, 7.000 inca nu au sistem centralizat de alimentare cu apa, a spus ministrul Dezvoltarii Regionale. Marele succes al programului a fost insa faptul ca 900 de proiecte erau gata scrise in momentul in care UE a lansat programul de preaderare SAPARD.
Laszlo Borbely a spus ca statul roman a luat un imprumut de 340 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru a finanta proiectarea sistemelor de alimentare cu apa a localitatilor cu mai putin de 50.000 de locuitori. Deja sunt gata 780 de proiecte, iar in urmatoarele zile, numarul lor s-ar putea ridica la 1.100. Executarea tuturor acestor proiecte ar putea fi finantata de Uniune.
Pe de alta parte, responsabilul pentru Romania al directoratului Comisiei Europene care se ocupa de dezvoltare regionala, Anastassios Bougas, a declarat ca programul sectorial din acest domeniu a fost deja aprobat de Comisie. Documentul va fi trimis spre a fi adoptat de autoritatile din Bucuresti in urmatoarele zile.