2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăStrainii au adus 1,5 miliarde euro la capitalul firmelor locale

Strainii au adus 1,5 miliarde euro la capitalul firmelor locale

» Participatia strainilor la capitalul firmelor din Romania a ajuns la 6,4 miliarde lei (1,5 miliarde euro) dupa primele patru luni din acest an, in crestere cu 28% fata de perioada similara din 2008.

Cele mai mari investitii straine s-au indreptat spre domeniul productiei, banci, asigurari si comert de retail. Totusi, ritmul investitiilor straine este in pierdere semnificativa de viteza de la o luna la alta si doar recapitalizarile din domeniul financiar-bancar au limitat aceasta franare. Analistii spun ca, in general, investitiile scad in aceasta perioada la nivel mondial, iar in Romania situatia nu e atat de rea pe cat ar fi fost asteptat sa fie.
Daca in ianuarie aportul extern la capitalul social al firmelor locale a fost de peste 2,5 miliarde lei, in februarie s-a redus la 1,74 miliarde lei, in martie a fost de 1,2 miliarde lei, iar in aprilie a coborat usor sub un miliard de lei, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

O evolutie extrem de pozitiva s-a inregistrat in domeniul productiei (industriei prelucratoare), care a ajuns sa aiba cea mai mare pondere in total investitii. Totodata, patru din cele mai mari cinci investitii straine de capital din acest inceput de an au vizat industria prelucratoare. Astfel, in ianuarie, la uzina auto Ford Romania aportul strain de capital a fost de peste un miliard de lei, la fabrica de tevi TMK-Artrom din Slatina actionarii straini au adus capital de 245,6 milioane lei, la producatorul de piese auto Schaeffler din Brasov nemtii au venit cu 215,5 milioane lei, iar la Pirelli aportul extern de capital s-a ridicat la 200 milioane lei. Chiar in lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate, strainii inca gasesc atractiv sa produca in Romania, prin raportul salarii/productivitate inca inferior fata de alte state europene.

 

De asemenea, o data cu cresterea accelerata a ponderii creditelor neperformante, mai multe banci au fost nevoite sa apeleze la actionari straini pentru a-si imbunatati criteriile de solvabilitate. Bancpost, Banca Romaneasca si Millennium Bank au beneficiat de cele mai mari infuzii de capital de la bancile-mama, in suma de 213,4 milioane lei, 183,2 milioane lei, respectiv de 142,7 milioane lei. Alte capitalizari din partea actionarilor straini au fost operate la Garanti Bank – 40 milioane lei si UniCredit Tiriac Bank – 35,3 milioane lei.
si in asigurari, companiile-mama au adus capitaluri semnificative la filialele locale. Francezii de la Groupama au injectat in total 260 milioane lei in cele trei societati pe care le controleaza pe plan local – BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia. Austriecii au pompat 175,5 milioane lei in capitalul Unita. Strainii au contribuit cu capital si la Aviva Asigurari – 33 milioane lei, KD Life – aproape 32 milioane lei, Certasig – 22 milioane lei si Clal – 16 milioane lei.

Desi, consumul este in scadere, strainii au continuat investitiile in comertul de retail. Astfel, lanturile de magazine Real Hypermarket, Kaufland si Mega Image au primit cate 128 milioane lei de la actionarii straini. De asemenea, nemtii au injectat 51,5 milioane lei in Lidl Romania si 30 milioane lei in Rewe.
In domeniul dezvoltarii imobiliare, cinci proiecte ale Bel Rom au beneficiat de capital strain in valoare cumulata de 210,6 milioane lei, in vreme ce actionarii ciprioti au adus 63,4 milioane lei la proiectul Europolis Sema Park.
"Investitiile, in general, scad la nivel mondial. In Romania situatia nu e chiar atat de rea pe cat era de asteptat sa fie. Sunt sigur ca investitiile straine vor continua sa incetineasca. Daca PIB-ul se va contracta cu peste 6% in acest an, nu poti astepta ca investitiile sa creasca", spune consultantul financiar Aurelian Dochia.

Cele mai citite

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Managerul Muzeului Național Brukenthal, semnal de alarmă privind siguranța patrimoniului cultural național

Managerul a atras atenția asupra necesității de a face investiții în sistemele de siguranță pentru protejarea patrimoniului, amintind de cel mai mare jaf de...
Ultima oră
Pe aceeași temă