Analistul imobiliar Liviu Ureche apreciază că este posibil ca în perioada următoare, stocul în continuă scădere de locuinţe noi să creeze unele presiuni pe piaţa imobiliară.
„Nu se mai construieşte aproape nimic, iar stocul de locuinţe e în scădere de la o lună la alta. Ce se va întâmpla în condiţiile în care se va ajunge la limita de jos? Chiar dacă se manifestă încă criza, cerere există şi este posibil ca acest stoc foarte redus de locuinţe să pună presiune pe preţuri”, ne-a declarat Liviu Ureche.
Unde nu se vând locuinţe
Activitatea redusă din construcţii în perioada anilor 2009-2010 indică şi pentru perioada 2011-2012 o scădere semnificativă a numărului de locuinţe realizate. Scăderea an de an a numărului de autorizaţii de construcţii reprezintă un indicator pentru ce se va întâmpla în domeniu pentru următorii unu-doi ani. Autorizaţia de construcţie reprezintă intenţia de construire, însă nu este neapărat o certitudine că se va şi construi.
În primele patru luni ale anului numărul de autorizaţii de construire a scăzut cu aproape 7% faţă de perioada similară a anului trecut. Trebuie menţionat că în 2010, numărul autorizaţiilor eliberate a scăzut faţă de 2009 cu circa 14%, după ce cu un an în urmă se înregistrase o cădere de 20%.
În general, locuinţele aflate în zone bune se vând, chiar şi în cartiere, nu trebuie neapărat să fie amplasate central, spune Liviu Ureche.
Cel mult stagnare
„Locuinţele care nu se vând sunt, de obicei, fie situate în zone greu accesibile, fie au preţurile foarte ridicate din cauza unei marje de profit exagerate (reminiscenţe ale perioadei de creştere economică). În zonele centrale, unde de altfel există o ofertă scăzută, în ultimele luni preţurile locuinţelor au crescut moderat”, a precizat analistul imobiliar.
Reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) confirmă faptul că se construiesc tot mai puţine locuinţe.
„Dacă ne referim la numărul de apartamente, în prezent se construieşte la jumătate fată de anii de dinaintea crizei. Statul dă foarte puţini bani pentru investiţii, iar alţi investitori sunt în continuare reticenţi. Suntem la jumătatea anului, cel mult sperăm să fie o stagnare şi să nu mai existe scăderi”, a menţionat Adriana Iftime, secretar general PSC.
În 2010, numărul de locuinţe construite a scăzut cu 20% faţă de 2009 şi cu 24% faţă de 2008.