25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStiglitz: "Europa riscă să cadă înapoi în recesiune"

Stiglitz: „Europa riscă să cadă înapoi în recesiune”

Economiile europene riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru tăierea deficitelor bugetare, a avertizat reputatul economist Joseph Stiglitz, la o zi după ce Moody’s a atras atenţia asupra noilor riscuri din  zona euro.

„Reducerea cu una, cu două a investiţiilor cu return ridicat doar ca să arate mai bine deficitul este complet nesăbuită”, a declarat reputatul economist american Joseph Stiglitz la postul irlandez de radio RTE, preluat de Bloomberg. Guvernele din zona euro au luat măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare sub limita de 3% din PIB impusă de UE după ce criza din Grecia de la începutul anului a erodat încrederea investitorilor în uniunea monetară. În timp ce economia a crescut în trimestrul al doilea în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, relansarea dă deja semne de slăbiciune. „Pentru că atât de mulţi se concentrează în Europa pe cifra artificială de 3%, care nu este susţinută de nici o realitate şi care analizează doar o porţiune a situaţiei financiare, Europa riscă să aibă o recesiune dublă”, avertizează economistul. Creşterea sectorului serviciilor şi a industriei prelucrătoare din zona euro a încetinit în luna august mai mult decât prognozau economiştii, iar încrederea investitorilor în economia germană a căzut la minimul ultimelor 16 luni.

Măsurile de austeritate bugetară adoptate de mai multe state europene ameninţă creşterea economică pe termen scurt şi ratingurile acestor ţări, potrivit unui studiu al agenţiei de evaluare financiară Moody’s, citat luni de AFP. „Moody’s apreciază că temerile legate de creşterea economică, în contextul necesităţii de a menţine măsuri stricte timp de mai mulţi ani, reprezintă un risc pentru ratingurile statelor. Situaţia caracterizează în special Europa, unde creşterea va fi mai slabă decât în restul lumii”, menţionează studiul semestrial „European Sovereign Outlook”. Îngrijorările referitoare la evoluţia economiilor europene au determinat deja Moody’s să retrogradeze calificativele Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei şi Ungariei. Aceste temeri pot influenţa, dar într-o mai mică măsură, ratingurile Franţei, Germaniei şi Marii Britanii. Cele trei state au, în prezent, cel mai bun calificativ posibil, „AAA”. Moody’s a avertizat săptămâna trecută că şi aceste ţări riscă să-şi piardă ratingurile din cauza dificultăţilor bugetare. Într-un raport separat (Perspectiva săptămânală a creditului) agenţia apreciază că zona euro „nu a găsit calea spre o creştere sustenabilă, iar incertitudinile economice umbresc perspectivele economice pentru viitorul apropiat”. Moody’s se aşteaptă ca revenirea economică a uniunii monetare să se oprească până la sfârşitul acestui an, din cauza exporturilor mai reduse şi a înăspririi fiscalităţii.

În intervenţia sa la postul irlandez de radio RTE, Joseph Stiglitz a mai arătat că nu se aşteaptă la consolidarea creşterii economice prea curând, din moment ce companiile continuă concedierile. „Problema este că nu ieşim rapid din această criză. Ceea ce facem, de fapt, este să ne pregătim singuri o criză mai îndelungată, în stil japonez, cu creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Este îngrijorător că se vorbeşte despre o nouă situaţie normală (în privinţa şomajului la nivelul de 10% – n.n)”.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă