14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul român ezită să accepte un pașaport de vaccinare

Statul român ezită să accepte un pașaport de vaccinare

Comisia Europeană va prezenta, luna viitoare, o propunere legislativă pentru crearea unui “paşaport de vaccinare digital”, care să fie valabil la nivelul UE, a anunţat, ieri, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Conform presei occidentale, ea a făcut acest anunț într-o videoconferinţă avută cu parlamentari ai Germaniei, ceea ce înseamnă că unele țări din UE se apropie cu pași repezi de momentul adoptării unei asemenea reglementări.

Situația României, din acest punct de vedere, este ambiguă. Campania de vaccinare merge aparent bine, numărul de cereri de imunizare depășește cantitatea de doze disponibile, iar fiecare persoană care se vaccinează primește o adeverință medicală în acest sens. Totuși, ideea introducerii unui “pașaport de vaccinare” este privită cu rezerve de unii oficiali de la București.

În ultimele zile, trei politicieni cu funcții-cheie în statul român – Klaus Iohannis,  Anca Dragu și Florin Cîțu, s-au pronunțat cu privire la eventualul “pașaport de vaccinare”. Cel mai recent a abordat acest subiect, duminică seară, într-o declarație la un post de televiziune, Anca Dragu, președintele Senatului.

“Fiecare dintre noi este responsabil şi această responsabilitate înseamnă inclusiv să ne vaccinăm. Nu cred că vom trece la acest paşaport Covid. Personal, nu susţin un asemenea demers”

Anca Dragu,

Președintele Senatului

Anca Dragu a făcut această precizare după ce premierul Florin Cîțu declarase și el că dezbaterea privind pașaportul de vaccinare este prematură în România și după ce președintele Klaus Iohannis precizase că un certificat de vaccinare trebuie utilizat doar în scop medical. Cu alte cuvinte, nu pentru a pune sau a ridica restricții.

“Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Administrația Prezidențială a difuzat această declarație a șefului statului după participarea lui la reuniunea Consiliului European, în format de videoconferință.

Până în acest moment, oficialul român care a avut cea mai amplă luare de poziție în chestiunea eventualului pașaport de vaccinare a fost premierul Florin Cîțu.

“Eu am spus opinia Guvernului de câteva ori. Nu avem această discuţie, în acest moment. Este prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport de vaccinare. Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da, bineînţeles”, declara, vineri, la Parlament, drept răspuns la întrebările jurnaliștilor, premierul Florin Cîţu.

Șeful Guvernului a respins și ideea, vehiculată acum zece zile în mass-media, că România ar discuta cu Grecia și cu Israelul posibilitatea de a introduce simultan un pașaport de vaccinare care să faciliteze deplasările în scop turistic în aceste trei țări.

“Nu există un astfel de mandat la nivel de Guvern, nu există niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un paşaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat nici unui ministru”, a subliniat premierul.

Ezitările unor oficiali români în a accepta ideea pașaportului de vaccinare se poate explica prin faptul că România preia de obicei deciziile luate la nivelul conducerii UE, iar o asemenea decizie încă nu s-a luat. Dacă UE va introduce un asemenea document, el va oferi facilități persoanelor care îl dețin. Iar în schimb, cetățenii UE care nu-l dețin vor avea restricții, a căror anulare ar fi condiționată de obținerea pașaportului de vaccinare. Iar necesitatea de a obține documentul ar putea însemna că vaccinul anti – Covid devine obligatoriu. Adică exact ceea ce oficialii români au promis că nu se va întâmpla niciodată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă