21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul poate pierde 393 milioane euro

Statul poate pierde 393 milioane euro

» Statul e in pericol sa piarda 393 milioane euro din privatizarea Electrica Muntenia Sud sau sa diminueze cota de 12% a Fondului Proprietatea.

» Fondul Proprietatea vrea inca 160 milioane euro de la stat din banii incasati de la privatizarea BCR.

Greselile in cazul fondului Proprietatea se tin lant, statul fiind principalul vinovat pentru cea mai mare parte a acestora.
De curand, conducerea Fondului Proprietatea a identificat doua probleme extrem de importante, generate de autoritati, cu impact semnificativ asupra activitatii financiare a Fondului: banii de la BCR si neglijenta in privatizarea Electrica Muntenia Sud.
La majorarea de capital de la Electrica Muntenia Sud a aparut o problema ce afecteaza Fondul. Grupul italian Enel a platit statului roman, in aprilie, suma de 394,8 milioane euro pentru preluarea pachetului majoritar (51%) al Electrica Muntenia Sud (EMS). De asemenea, conform HG 323 din 2008, Enel va participa la o majorare de capital la EMS, pentru atingerea cotei de 67,5%, pretul de subscriere fiind stabilit la 41,28 euro/actiune. In aceeasi HG se precizeaza ca Fondul Proprietatea poate participa la majorarea Electrica Muntenia Sud, pentru pastrarea cotei de 12% din capitalul social, pretul de subscriere fiind egal cu cel stabilit pentru Enel, de 41,28 euro/actiune.

In Adunarea Generala a actionarilor Fondului Proprietatea, de pe 14 mai, s-a hotarat participarea la majorarea capitalului EMS, la pretul de 10 lei/actiune, si nu la 41,28 euro (circa 151 lei). Actionarii Fondului au considerat ca pretul de 41,28 euro, care este prea mare, ar diminua substantial disponibilitatile financiare ale Fondului, iar actionarii nu ar mai primi dividende pentru anul 2007. Pe de alta parte, participarea la preturi diferite la aceeasi majorare de capital este practic imposibila. "Participarea la o majorare de capital la preturi diferite este posibila doar in cazul in care ar exista actiuni preferentiale, dar nu cred ca aveam aceasta situatie la Electrica Muntenia Sud. Fondul Proprietatea ar avea banii necesari pentru a participa la pretul de 41,28 euro daca statul i-ar vira in regim de urgenta banii restanti din privatizarea BCR, dar, dupa cum spun cei de la Fond, nu ar realiza decat un transfer de sume de la o societate in care detine 80% la una la care detine 30%. Fondul a procedat corect si cred ca statul va revizui la 10 lei/actiune pretul de subscriere pentru toti actionarii", a declarat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.

Astfel, statul trebuie sa aleaga daca pierde o prima de emisiune de peste 140 lei/actiune, in valoare totala de 393 milioane euro, pentru toate actiunile ce vor fi subscrise la Electrica de Enel, sau va lasa Fondul Proprietatea sa-si diminueze cota la 7,8%.
Conducerea Fondului cere inca 160 milioane euro de stat, pe langa cele 88 milioane euro incasate deja, aferente cotei de 4% din valoarea Bancii Comerciale Romane (BCR), deoarece considera ca a fost interpretata abuziv litera legii. Conform Legii 247, baza functionarii Fondului Proprietatea, institutia trebuie sa primeasca "sumele rezultate din vanzarea catre investitorul strategic a 4% din actiunile BCR". Totusi, Fondul Proprietatea a primit doar 88 milioane euro, reprezentand, de fapt, 4% din suma incasata de stat, de 2,2 miliarde lei, pentru vanzarea pachetului de 36,88% din BCR. La momentul privatizarii cu Erste Bank, BCR  a fost evaluata la mai mult de 6 miliarde euro, prin urmare Fondului i se cuvine 4% din aceasta valoare, adica peste 240 milioane euro.

"Am transmis Ministerului Economiei si Finantelor o invitatie la conciliere pentru primirea diferentei de bani din privatizarea BCR si speram sa obtinem banii pe cale amiabila. In prezent ne aflam intr-o faza prelitigioasa", a declarat Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea.
Firma britanica Schroders Investment a fost aleasa, la inceputul acestei saptamani, drept consultant financiar al Fondului Proprietatea si va participa la elaborarea documentatiei pentru selectarea administratorului.

Cele mai citite

Amnistia fiscală stârnește suspiciuni din cauza grabei și lipsei de comunicare, avertizează experții

Amnistia fiscală recent adoptată de guvern continuă să ridice semne de întrebare, în special din cauza grabei cu care a fost aprobată și a...

Eveniment dedicat iubitorilor de șampanie și vinuri, organizat la București

Pe 3 octombrie, la The Villa din București (Str. Negustori 16), va avea loc prima ediție a evenimentului Champagne Bucharest, dedicat pasionaților de șampanie...

Protocol pentru siguranța bolnavilor

Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte  RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă