25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul pierde batalia cu OMV in fata actionarilor

Statul pierde batalia cu OMV in fata actionarilor

» Statul a acuzat Petrom de lipsa de transparenta in privinta finantarii investitiilor din bugetul pe 2007 al companiei.
» In ciuda meciului dintre actionarul majoritar, OMV, si reprezentantul statului in AGA, bugetul Petrom a fost rectificat.
» Fondurile pentru investitii au fost suplimentate cu 31,5 milioane de euro, pana la suma de 1,07 miliarde de euro.

Actionarii Petrom
au aprobat ieri suplimentarea bugetului pentru investitii din 2007 cu 31,5 milioane de euro, in ciuda opozitiei Autoritatii pentru privatizare (AVAS), demonstrand astfel ca statul nu are drept de veto in companie, asa cum presupunea Comisia Europeana.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 20,63% din capitalul social al Petrom, si-a mandatat reprezentantul in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) sa voteze impotriva aprobarii investitiilor companiei petroliere pe anul 2007, prevazute in bugetul rectificat de venituri si cheltuieli. Motivul: conducerea companiei n-a pus la dispozitia AVAS documentele necesare pentru formularea unui punct de vedere. In replica, oficialii Petrom sustin ca au fost transparenti, publicand toate documentele invocate de AVAS cu cinci zile inainte de AGA, asa cum se stipuleaza in legislatia pietei de capital. In ciuda opozitiei AVAS, rectificarea bugetului Petrom a trecut de AGA prin votul celorlalti actionari. OMV, actionarul majoritar al Petrom, detine 51,01% din capitalul social al Petrom (in valoare de 5,66 miliarde de lei), iar Fondul Proprietatea are 20,11% din actiuni.

 

Disputa

"AVAS a luat aceasta decizie deoarece, desi a solicitat proiectele de investitii, nu i-au fost puse la dispozitie in timp util documentele si informatiile absolut necesare pentru formularea unui punct de vedere competent, care sa-i permita acordarea unui vot in deplina cunostinta de cauza", a anuntat ieri institutia publica.
Imediat dupa acest anunt, oficialii Petrom au inceput sa se disculpe, sustinand ca toate documentele au fost puse la dispozitia actionarilor. "Petrom este o companie transparenta, care respecta toate cerintele pietei de capital. Astfel, conform Regulamentului 1 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, compania a publicat cu cinci zile inaintea Adunarii Generale a Actionarilor toate materialele ce urmau a fi discutate in sedinta", a declarat Dan Pazara, director de comunicare al Petrom. El a precizat ca Petrom a pus la dispozitia actionarilor sai, atat pe site-ul companiei, cat si la sediul acesteia, informatiile referitoare la propunerea de revizuire a bugetului de investitii aferent anului 2007, inclusiv structura defalcata a acestuia. "In preziua AGA, AVAS a solicitat informatii detaliate referitoare la proiectele de investitii. Acestea vor fi puse la dispozitia AVAS in cel mai scurt timp", a completat Pazara.
Dan Barbulescu, unul dintre micii actionari ai Petrom, a sustinut, la randul sau, ca nu stie daca documentele in disputa au fost publicate sau nu pe site-ul Petrom. "Nu le-am cautat, deoarece de multe ori ei nu le afiseaza. Daca le afiseaza, trebuie sa le lase acolo, nu sa le tina 30 de secunde si apoi sa le ia", a spus Barbulescu.

Deznodamantul
Desi statul roman s-a impotrivit, Petrom si-a rectificat bugetul pe anul in curs in AGA, in varianta propusa de companie, cu acordul tuturor celorlalti actionari, au precizat surse participante la sedinta.
Fondurile destinate investitiilor au fost suplimentate cu circa 31,5 milioane de euro, pana la suma de 1,07 miliarde de euro. AGA a mai decis redistribuirea catre sectoarele de explorare si productie a unor fonduri alocate initial pentru marketing si alte investitii. In varianta propusa de Petrom mai figurau reducerea investitiilor in sectorul de gaze (de la 151 de milioane de lei la 18 milioane de lei) si in cel al ingrasamintelor chimice (5 milioane de lei in minus pentru combinatul Doljchim).
Profitul Petrom in primele noua luni ale anului curent s-a redus cu 22% fata de intervalul similar din 2006, iar cifra de afaceri a scazut cu 10%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă