17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul a imprumutat 12,3 miliarde lei de la banci in 2008

Statul a imprumutat 12,3 miliarde lei de la banci in 2008

Finantele s-au imprumutat in acest an cu 12,3 miliarde lei de la banci, cu 36% peste nivelul din 2007. Valoarea titlurilor de stat vandute de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a fost cu 1,3 miliarde lei peste valoarea programata initial, de 11 miliarde lei. Pe de alta parte, statul a incercat in ultima perioada sa atraga cat mai multi bani de la banci, pe fondul maririi deficitului bugetar peste nivelul estimat, dar si al nevoii de refinantare a datoriei publice. Bugetul pe 2008 a fost construit pe un deficit de 2,3% din PIB, insa valoarea acestuia ar putea urca la 4-5%, conform estimarilor analistilor si oficialilor bancii centrale. In ultima licitatie, din 22 decembrie, Finantele au vandut certificate de trezorerie de 404,6 milioane lei, desi licitatia initiala presupunea o valoare de 800 milioane lei. 

 

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a vandut bancilor titluri de stat de 12,3 miliarde lei in acest an, cu 36% mai mult fata de nivelul imprumuturilor din 2007. Statul a vandut in cele 48 de licitatii organizate in 2008 cu 1,3 miliarde lei peste nivelul programat initial, de 11 miliarde lei. Valoarea a fost suplimentata de statul roman pe fondul adancirii deficitului bugetar, dar si al nevoii de refinantare a datoriei publice.
Cu toate acestea, Finantele nu au reusit sa atraga de la banci suma propusa. In luna decembrie, MEF isi programase sa vanda titluri de stat de 3,4 miliarde lei, insa a reusit sa se imprumute cu doar 2,81 miliarde lei in perioada amintita.
La ultima licitatie din acest an, din 22 decembrie, Finantele au vandut certificate de trezorerie de 404,6 milioane lei, sub nivelul programat de 800 milioane lei. Pe de alta parte, volumul total al cererii a fost de 1,05 miliarde lei, insa statul nu a acceptat sa plateasca bancilor un randament mai mare de 14,25%.
Deficitul bugetar se va situa in acest an intre 4 si 5%, adica intre 20 si 25 miliarde lei in termeni nominali, in conditiile in care incasarile la bugetul statului sunt din ce in ce mai mici. Pe de alta parte, analistii considera ca si in 2009 deficitul bugetar ar putea ramane in jurul valorii de 5%. In 2007, Finantele au emis pe piata interna certificate de trezorerie si obligatiuni de circa 9 miliarde lei, dintr-un program de 12 miliarde lei anuntat initial.

»  Finantele au imprumutat cu 1,3 miliarde lei peste pragul stabilit initial, din cauza adancirii deficitului bugetar.

Cele mai citite

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...

VIDEO. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, despre salariile de la PRO TV

Într-o ediție recentă a emisiunii „La Măruță”, chefii Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu, care au revenit la MasterChef după o perioadă la...

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă