7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStandard & Poor's a coborât ratingul Serbiei pentru împrumuturi în valută

Standard & Poor’s a coborât ratingul Serbiei pentru împrumuturi în valută

Standard & Poor’s (S&P) a coborât ratingul Serbiei pentru împrumuturi în valută cu o treaptă, la “BB-“, cu perspectivă negativă, deoarece guvernul nu a adoptat rapid măsuri prin care să câştige încrederea pieţelor în regimul de politică monetară şi să restaureze stabilitatea fiscală după alegeri, informează Mediafax.

S&P avertizează că deficitele fiscale ar putea creşte vulnerabilitatea finanţelor publice ale Serbiei, potrivit unui comunicat al agenţiei, preluat de WSJ.com.

Agenţia de rating notează că noul guvern, învestit pe 27 iulie, a creat recent un organ de supraveghere în subordinea parlamentului care “exacerbează presiunile economice interne şi externe deja semnificative”.

Standard & Poor’s consideră că legile adoptate recent la Belgrad ar putea slăbi independenţa statutară a băncii centrale şi ar putea conduce la influenţe politice inadecvate în politica monetară a ţării.

Situaţia va afeecta cursul de schimb valutar şi rezervele de valută ale Serbiei, precum şi inflaţia şi mandatul băncii centrale privind stabilitatea preţurilor, potrivit S&P.

O altă posibilă consecinţă a politicii duse de noul guvern ar putea fi înârzierea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, consideră agenţia. FMI a suspendat în februarie acordul stand-by cu Serbia deoarece guvernul a înmuiat politica de austeritate. Ar putea fi afectate şi relaţiile cu Uniunea Europeană, după ce Serbia a primit în martie statutul oficial de candidat la aderare.

 

Cele mai citite
00:00:21

O bombă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost detonată pe o plajă belgiană

Autoritățile au detonat în siguranță o bombă, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, găsită pe o plajă din Belgia miercuri (28 februarie), conform...

Marian Vanghelie, „dirijorul” din umbră al AUR-ului din București și Giurgiu

Fostul primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu poate sta departe de jocurile politice chiar dacă are probleme cu justiția și, de...

Liderii Congresului ajung la un acord pentru a evita închiderea guvernamentală

Liderii democrați și republicani din Congresul SUA au anunțat miercuri (28 februarie) că au ajuns la un acord pentru avansarea celor 12 proiecte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă