19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSporuri si compensatii salariale

Sporuri si compensatii salariale

Ioana Tudor, avocat, Constantinovici, McCann&Associates

» Care sunt sporurile si compensarile salariale prevazute de lege?
Codul Muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia sau este  platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia (daca nu se poate compensa). Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Salariatii care lucreaza noaptea beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In acest caz salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz prin contractul individual de munca. In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail angajari@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă