21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024

Speaker

Andy Szekely, speaker si trainer, isi aminteste ca parcursul sau profesional in acest domeniu a fost unul neconventional, rezultat al interactiunii dintre conjunctura si pasiune.
"Am inceput in 1998, ca organizator de evenimente de training la Iasi, orasul unde eram si student la Facultatea de stiinte Economice. In paralel, studiam de cativa ani, pe cont propriu, psihologia practica. Drumul meu in aceasta breasla a pornit din pasiunea pentru autodepasire, cuplata cu lipsa acuta de programe de instruire in acea vreme", spune acesta.
Treptat, Andy Szekely a inceput sa convinga traineri straini sa vina in Romania. La scurt timp a fost nevoit sa traduca ce spuneau acestia pe scena (traducatorii autohtoni nu aveau vocabularul tehnic necesar). Facand acest lucru aproximativ patru ani pentru 15-20 de speakeri straini, a inceput sa preia din gesturile lor, din stil, din modul lor de interactiune cu multimea.

"Atunci mi-am dat seama ca stiam mai multe decat credeam, ceea ce mi-a dat curaj sa incep pe cont propriu. Am inceput cu grupuri mici, insa mi-a venit ideea sa organizez seminarii de seara la pret de bilet la film, iar acel proiect a adus chiar si 100 de participanti pe seara, ceea ce a facut necesara prezenta mea ca speaker in loc de o abordare de tip training", mai povesteste Andy Szekely. In cariera sa au urmat discursurile in public in strainatate, care i-au dat mai multa incredere ca trainingul si speakingul sunt doua profesii ce merg mana in mana. Astazi face si training, si speaking, in functie de solicitarile clientilor.

Pregatirea profesionala a durat 12 ani si continua sa dureze. "Nu cred ca este o meserie care se desavarseste vreodata. Totusi, dupa doi ani de practica intensa incepi sa te simti stabil pe picioare", mai spune Andy Szekely. Acesta mai spune ca meseria se invata practicand 80%, restul de 20% fiind de teorie. (Costin Burlacu)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă