15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSpania: Măsurile de austeritate ale guvernului au trecut în Parlament graţie unui...

Spania: Măsurile de austeritate ale guvernului au trecut în Parlament graţie unui singur vot

Parlamentul de la Madrid a adoptat joi, la o diferenţă de un vot, pachetul de măsuri de austeritate propus de guvernul minoritar condus de socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, care propune economii de 15 miliarde de euro pentru reducerea deficitului bugetar.

Votul a fost, cum era de aşteptat, foarte strâns, 169 de parlamentari votând în favoarea planului de austeritate al guvernului socialist, în timp ce 168 de deputaţi au votat împotrivă, transmite NewsIn.

Spania a anunţat în martie măsuri de austeritate care includ reduceri ale salariilor bugetarilor cu cel puţin 5%, îngheţarea lor pe parcursul anului viitor şi reduceri drastice ale investiţiilor publice.

Votul de joi poate fi considerat o victorie importantă pentru guvernul minoritar al lui Zapatero, în încercarea sa de a recâştiga încrederea pieţelor. “Astăzi este ziua în care viitorul lui Zapatero va depinde de un singur vot”, titra, joi dimineaţă, cotidianul El Pais, cu orientare de stânga.

Mai mult de 6 miliarde de euro vor fi economisite de la investiţiile publice, iar unele categorii de pensii vor fi îngheţate, potrivit planului de reduceri bugetare întocmit pentru 2010-2011. De asemenea, au fost suprimate bonusurile de 2.500 de euro pe care le primeau mamele la fiecare naştere. Zapatero a mai anunţat miercuri, cu o zi înainte de votul crucial din Parlament, o creştere a impozitelor pentru cei bogaţi, dar nu a dat detalii. El a promis însă că măsura nu va afecta 99,9% dintre spanioli.

Recesiunea a lăsat Spania cu un deficit bugetar de peste 11% din PIB, cu mult peste pragul de 3% impus de normele europene.

Cele mai citite

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă