25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSoros: Grecia poate încă intra într-o "spirală a morţii"

Soros: Grecia poate încă intra într-o „spirală a morţii”

„Deşi este mai bine decât ceea ce oferă acum piaţa, este încă (un cost – n.r.) relativ ridicat. Este o chestiune de solvenţă. Dacă începi să percepi dobânzi foarte mari, la fel de ca piaţa, anticipând solvenţa, poţi fi împins către insolvenţă”, a arătat Soros la un eveniment organizat marţi seară la Londra de The Economist, potrivit Mediafax.

Miniştii Finanţelor din zona euro au aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, un pachet de ajutor extern de 30 de miliarde pentru Grecia, care ar fi acordat în acest an sub forma unor împrumuturi pe trei ani cu o dobândă de 5%, dacă statul elen ar solicita activarea iniţiativei.

Dobânda este mai redusă decât costurile de finanţare cu care se confruntă Grecia pe pieţe, însă mai ridicată decât ratele percepute în mod normal pentru împrumuturi către state din zona euro, şi a fost aleasă pentru a reda încredere investitorilor că statul elen se poate finanţa în condiţii normale.

Soros subliniază însă că „o dobândă mai îngăduitoare” ar ajuta Grecia să-şi îndeplinească necesarul de finanţare.

„Dacă nu reuşesc, atunci trebuie să strângă şi mai mult cureaua, ceea ce înseamna că veniturile din taxe scad şi economia se duce şi mai rău la fund, şi atunci se intră într-o spirală a morţii. Acest pericol continuă să existe”, a avertizat reputatul investitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă