14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSocietati scoase si societati incluse in Fondul Proprietatea

Societati scoase si societati incluse in Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea va renunta la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme incluse initial in portofoliu, cum ar fi Loteria Romana, si, in schimb, isi va majora semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii, informeaza Mediafax.

Ordonanta de urgenta care modifica legislatia privind Fondul Proprietatea urmeaza a fi aprobata in sedinta speciala de astazi a Executivului.

Printre participatiile mai importante pentru care se propune scoaterea din portofoliu se numara Loteria Romana si Impremeria Nationala (cate 20%), CEC (9,9%), precum si Romtelecom (20%).

Fondul va primi insa pachete semnificative la companii mari din domeniul energetic, unde va detine o pozitie semnificativa.
Astfel, la Nuclearelectrica se propune un pachet suplimentar de actiuni reprezentand 26,75% din capitalul social, iar participatia va urca la 46,75%, foarte aproape de pachetul majoritar.

De asemenea, FP va prelua 16,5% din actiunile Transelectrica, iar cu detinerea actuala va ajunge la 31,5%, in timp ce la Hidrolectrica se discuta cresterea participatiei de la 20% la 32,1%.

Fondul Proprietatea (FP) va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%.

Pentru companiile de productie si transport de gaze, Romgaz si Transgaz, proiectul indica o dublare a participatiilor, de la 15% la 30% in cazul fiecarei societati.

Fondul si-ar putea majora participatia cu cate 10% la o serie de societati de distributie de energie electrica dintre cele la care deja detine pachete reprezentand 12% din capital, cum sunt Enel Electrica Banat, Enel Electrica Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, E.ON Moldova furnizare, toate privatizate, si Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilavania Sud, aflate inca in proprietatea statului.

La CEZ Distributie si CEZ Vanzare, fosta Electrica Oltenia, unde Fondul detine 12%, proiectul de ordonanta propune o majorare a participatiei cu pachete suplimentare de cate 18%.

O participatie semnificativa ar putea fi atribuita FP la Compania Nationala Romarm filiala Uzina Mecanica Bucuresti, unde pachetul inclus in anexa proiectului de ordonanta reprezinta 49% din capitalul social.

Lista de actiuni pentru acoperirea capitalului nevarsat mai cuprinde printre altele un pachet de 20% din Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, 20% din capitalul Romaero si 13,9% din capitalul IAR Ghimbav.

Alaturi de pachetele enumerate, proiectul de ordonanta mai include suplimentarea capitalului cu actiuni la Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Conpet, Societatea Nationala a Sarii, Romplumb, Simtex, Zirom Giurgiu, Delfincom, Societatea Nationala Plafar, Electromecanica Ploiesti, Centrofarm Bucuresti, Comcereal Cluj-Napoca, Comcereal Fundulea, Electroconstructia Elco Cluj-Napoca, FECNE Bucuresti, Laromet Bucuresti, Prestari Servicii Bucuresti, Primcom Bucuresti, Remat Timis Timisoara si Severnav Drobeta Turnu Severin.

Din portofoliul Fondului Proprietatea vor fi eliminate pachetele detinute la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" SA, Societatea de Administrare Active Feroviare "SAAF" SA, Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti "Metrorex" SA, Electroconstructia Elco Pitesti, Bemo Beius, Diverprest Oradea, Fabrica de Scule Rasnov, Nitrosere Fagaras, Pensiunea Pastravarie Floarea Reginei (Edelweiss Hotel), Procas Bucuresti, Romatel Bucuresti, Romconsuc Bucuresti, Societatea de Strategie pentru Piata de Gros, Societatea Nationala de Petrol si Gaze Petrogaz Bucuresti, Tricodava Bucuresti, Cerealcom Buzau, Autopilotaj (scoala de soferi amatori) Resita, Bega Minerale Industriale Aghiresu, Big Trade Constanta, Conex Cordial Constanta, Coral Mod Mangalia, Restaurant Cherhana Constanta, Santierul Naval Constanta, Mechel Targoviste, Mechim Titu, Multiprestservice Craiova, Semrom Oltenia Craiova, Alcom Galati, Cerealcom Giurgiu, Comixt Miercurea Ciuc, Astoria Deva, Comtom Tomesti, Fortus Iasi, Frigocarne Iasi, Danubiana Popesti Leordeni, Studiourile Media Pro Buftea, A Con Baia Mare, Comar Baia Mare, Grand Targu Mures, Chimtex Bals, Antrepriza Constructii Barbu Satu Mare, Bentoflux Satu Mare, Miorita Satu Mare, Bega Pam Timisoara, Piese Auto Tulcea si creanta detinuta de statul roman la Krivoirog.

Fondul Proprietatea a fost infiintat la sfarsitul anului 2005, pentru a plati daune persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist si care nu mai pot fi despagubite in natura. Fondul urmeaza sa emita un numar de actiuni limitat la valoarea estimata a despagubirilor ce vor fi acordate. Valoarea capitalului fondului, fara aceste modificari, a fost evaluata la 3,9 miliarde de euro.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă